MOM-ky už v mestách a obciach pribúdajú, lebo bez potvrdenia sa nemôžu občania pohnúť z domu

0
Prvé veľkokapacitné mobilné odberové miesto. Foto: TASR

Mobilné odberové miesta (MOM) rastú ako huby po daždi a občania sa môžu aktuálne objednávať a prihlasovať na testovanie aj na webovej stránke ministerstva zdravotníctva aj na webových stránka miest a obcí. Predpokladá sa veľký nápor na testovanie a to najmä preto, že bez testu sa občania nedostanú ani do práce či na poštu.

      

“Aktuálne je do objednávkového systému zapojených 89 mobilných odberových miest na antigénové testovanie na ochorenie COVID-19. Presný zoznam mobilných odberových miest je dostupný aj na webovej stránke ministerstva zdravotníctva https://www.health.gov.sk/?ag-mom,” informuje ministerstvo. Ministerstvo zverejnilo aj ďalšie výzvy na možnosť zrealizovať mobilné odberové miesto. Všetky subjekty, ktoré sa do výzvy zapoja, však už budú povinné využívať objednávkový systém. Ten ale už po nápore objednávok v prvom dni zlyhal.
     

 “Vo všeobecnosti možno skonštatovať, že jedno MOM môže napríklad zriadiť aj 30 výjazdových služieb. To znamená, že zásah jedného MOM je rozsiahly a značný,” doplnila hovorkyňa ministerstva Eliášová.
      

Dodala, že MOM sa môžu zriadiť aj mimo zmluvy zrealizovanej výzvou MZ SR, v týchto prípadoch však dáva povolenie tamojší regionálny úrad verejného zdravotníctva. “V tomto prípade si však poskytovateľ zabezpečuje testy vo vlastnej réžii,” uzavrela.

Združenie miest a obcí na Slovensku tiež ponúka svojim členom aplikáciu – ktorá umožní občanom prihlasovať sa na testy, bez toho, aby stáli v mraze. To je totiž najväčšia obava občanov, že pri čakaní na testy prechladnú a budú mať „chrípku“ tak či tak.

Únia miest a obcí združuje 56 miest, v ktorých žijú dva milióny občanov. Predseda únie Richard Rybníček ubezpečil, že  urobia všetko preto, aby umožnili občanom dať sa otestovať, ale je nevyhnutné, aby štát splnil sľub, zabezpečil dostatok testov a certifikátov, ale pomohol pri zabezpečení likvidácie vzniknutého odpadu, ktorý sa považuje za nebezpečný a treba sa podľa toho aj o neho postarať v špeciálnom režime.

Ministerstvo kontinuálne informuje o zriaďovaní mobilných odberových miest v jednotlivých mestách. Samosprávy komunikujú s obyvateľmi o umiestnení odberných miest na svojich webových stránkach. 

Problém zatiaľ hlási  mesto Banská Bystrica. Nevie  nájsť dosť profesionálov do odberových tímov.  

V Bojniciach informujú o tom, že treba neustále  sledovať, či sa niekto  náhodou neodhlásil, lebo termíny sú už naplnené.

 Poprad bude testovať iba na objednávku – buď elektronickú alebo telefónnu.    


“Opäť nás čaká náročný víkend, v ktorom bude potrebná spolupráca všetkých. Prosím najmä o toleranciu a zodpovednosť. Možno bude potrebná naša trpezlivosť pri čakaní na odberných miestach, ak sa budú tvoriť rady. Prosím opäť všetkých, ktorých sa testovanie týka, aby si návštevu odberných miest rozdelili v čase a nenechávali na poslednú chvíľu. Zo skúseností vieme, že najväčší nápor sa dá očakávať v sobotu ráno, menej ľudí chodí na testovanie večer. Robíme všetko pre to, aby víkendové testovanie prebehlo bezproblémovo. Verím, že to spoločne zvládneme,” dúfa primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Aj v Lučenci umožňujú telefonické objednávky pre tých, čo  sa nemôžu prihlásiť cez web.

Predpokladá sa veľký nápor na testovanie a to najmä preto, že bez testu sa občania nedostanú ani do práce či na poštu.

- Reklama -