Jarjabek: Ktovie, či sčítanie ľudu táto vláda vôbec zvládne. Dve národnosti nemajú logiku

0
Poslanec parlamentu SR Dušan Jarjabek (Smer-SD). Foto: TASR

Mať dve národnosti? To si ani neviem predstaviť na rozdiel od dvoch štátnych príslušností, odkazuje kritikom z časti akademickej obce, ktorí protestujú proti zrušeniu možnosti vyznačiť si dve národnosti v blížiacom sa sčítaní ľudu, poslanec za Smer Dušan Jarjabek.

Zajtra (v stredu 20. 1.) vláda prerokuje návrh koaličného poslanca maďarskej národnosti Juraj Gyimesiho zrušiť možnosť prihlásiť sa k dvom národnostiam počas nadchádzajúceho sčítania občanov, ktoré začne v polovici februára. Proti návrhu sa už zdvihla vlna kritiky, ako ho hodnotíte? 

Mať dve národnosti sa mi zdá nelogické. Človek môže mať dve štátne príslušnosti, to je druhá vec, ale dve národnosti? Dosť dobre si to neviem pocitovo predstaviť, ale verím, že ľudia, ktorí sa v prvom rade považujú za Európana, môžu cítiť aj dve národnosti. Osobne si to neviem predstaviť, určite presadzujem jednu národnosť. V otázke dvoch štátnych príslušností sa dajú urobiť nejaké kompromisy, to sa nerobí na základe istých pocitov. Národnosť je pre mňa len jedna.

Kritici zrušenia dvojnárodnosti považujú za skrytý argument zo strany navrhovateľa snahu “riediť“ silu národnostnej identifikácie a za neželaný výsledok, proti ktorému protestujú, zníženie počtu príslušníkov menšín.

Takto to ja nevnímam. Mohol by som byť kritický a začať hovoriť o tom, čo táto vláda vyvádza. Ale táto otázka národnosti je čisto pocitová a ja ju nevnímam tak ako títo kritici. Takto to vnímam celý život a nemôžem na tom nič meniť. Neviem si jednoducho dosť dobre predstaviť, že by som si písal dve národnosti. Aj v čase Československa ste si písali jednu národnosť, slovenskú alebo českú. Československá neexistovala, hoci boli tu historické snahy po prvej svetovej vojne, aby sme takú mali, aby bol československý národ. Ukázalo sa, že to v praxi nejde a nefungovalo to.

Nebojíte sa, že by táto zmena na poslednú chvíľu, predsa len sčítanie sa začne o vyše tri týždne, spôsobila chaos? Dá sa to zvládnuť po administratívnej stránke?

Určite ich bude treba doriešiť. Ale myslím si, že chaos tu spôsobujú iné veci, ktoré robí táto vláda. A toho chaosu je až.až a to každý deň a v chaose žijeme pomaly rok. Jednoducho jedna národnosť, vyplývajúca zo zákona, mi nevadí.

Sčítanie ľudu je mimoriadne rozsiahla a náročná logistická akcia. Zvládne ju vláda? Trošku to v nej škrípe aj plošnom testovaní. O akcii sa vo verejnosti veľmi nehovorí, informačná kampaň nie je…

Všeobecne tejto vláde nedôverujem a čím skôr skončí a odprace sa z reality preč, tým lepšie pre nás všetkých. Toľko chaosu nespôsobila žiadna vláda po revolúcii. Netuším, akú metodiku vláda zvolí, ako sa k tomu postaví. Výsledky budú zaujímavé pre nás všetkých z hľadiska konkrétneho počtu príslušníkov národnostných menšín a zaujíma ma, akým spôsobom sa tento počet posunie, kto sa k nim prihlási. A či v závere budeme vôbec vláde dôverovať a či tie čísla sú reálne. Ale to ukáže až sčítanie. Nedôvera k vláde je však vo verejnosti obrovská, obávam sa skôr, aby nenastali problematické interpretácie, ktoré by sme vzhľadom na použitú metodiku nevedeli zdôvodniť. A tým pádom, aby nebolo celé sčítanie ľudu na vode.

- Reklama -