Miroslav Kollár: Keby súkromná firma narábala s peniazmi a ľuďmi ako štát pri testovaní, skrachovala by do roka a do dňa

0
poslanec NR SR a primátor Hlohovca Miroslav Kollár (Foto: TASR)

Celé prípravy si môžeme strčiť za klobúk – uviedol po nedeľňajšej tlačovke vlády o plošnom testovaní poslanec NR SR a primátor Hlohovca Miroslav Kollár (Za ľudí). “Akýkoľvek mestský zamestnanec od strednej úrovne riadenia vyššie by mal u mňa po takomto “manažmente” čohokoľvek hodinovú výpoveď,” uviedol na sociálnej sieti. Pre ParlamentneListy.sk to Kollár rozvinul.

Ako ste na tom s prípravami celoplošného testovania?

Pracujeme, chystáme sa testovať,  len sme museli teda prerobiť náš plán, lebo sme čakali aké parametre bude mať ten celoplošný skríning, či čo to je. V Hlohovci by sme  testovali aj tak, keďže sme medzi  najhoršími  okresmi.  Len, jednoducho, robiť to celoplošne je blbosť,  to je celé.

Prečo považujete plošné testovanie za blbosť?

Všetci dostupní experti  hovoria,  že celoplošné  testovanie nie je riešením a treba prioritne a opakovane testovať zamestnancov, ktorí chodia do práce. Zamestnávatelia mali mať už dávno od štátu testy. Treba posilniť tie trvalé bunky a všetky kapacity vrhnúť na očkovanie kritických skupín 75 plus, ktoré tvoria viac ako polovicu pacientov, aj úmrtí.

Aký je rozdiel v tom, čo ste mali pripravené a v tom čo bude? 

My by sme boli chceli  ísť tou cestou,  že by bolo testovanie v našom okrese aj povinné, keďže čísla boli skutočne vysoké. Ale chystali sme dvojdňové testovanie. Na dva dni viem zohnať zdravotníkov v pohode a podobne, len teraz to bude roztiahnuté na 9 dní a treba hľadať ľudí aj  na pondelok, utorok a tak ďalej. Čiže naša príprava vyšla nazmar. Stačilo  by, keby rozhodnutie vlády prišlo v utorok,  stredu,  ale nie v nedeľu večer. Lebo je ľahké  v nedeľu večer prijať uznesenie a povedať: od pondelka môžete testovať… Ale ja keby som si teraz vypýtal od prednostu okresného úradu testy,  garantujem vám, že ich nemá. 

Po tlačovke vlády o opatreniach ste sa na sociálnej sieti vyjadrili, citujem: “akýkoľvek mestský zamestnanec od strednej úrovne riadenia vyššie by mal u mňa po takomto “manažmente” čohokoľvek hodinovú výpoveď,” ešte si to myslíte, či to bolo  spontánne vyjadrenie?  

Nedá sa o takýchto procesoch rozhodovať takýmto spôsobom, že od pondelka do nedele večera rozhodujete a v nedeľu  večer poviete, že od pondelka môžete testovať. A veď  to nie  je povinné pre samosprávy robiť…, ale zároveň je to povinné  pre ľudí, ktorí musia mať testy. Tak kde sa majú otestovať? Však, samozrejme,  že primátori a starostovia zriadia testovacie miesta.  Poviem to tak: keby sme takýmto spôsobom narábali s kapacitami – personálnymi aj finančnými – v súkromnom sektore,  tak by sme skrachovali do roka do dňa.

- Reklama -