Ministerstvo má veľké oči. Návštevnosť Slovenska zvýšia iba dobré služby a kvalitné informácie, nie úrad

0
Vysoké Tatry (Foto: TASR)

Na Slovensku by mala vzniknúť agentúra Slovakia Travel na podporu oživenia cestovného ruchu. Je to ďalší z nápadov, ktoré sa znova a znova objavujú na politickej scéne. Je pravda, že cestovný ruch znamená v mnohých krajinách významný prínos do štátnej pokladnice. Nuž a tie, ktoré sú odkázané, alebo pre ne najväčší prínos do štátnej pokladnice tvorí cestovný ruch, v týchto časoch zažívajú absolútny prepad príjmov.

“Od agentúry si sľubujeme oživenie cestovného ruchu po pandémii ochorenia COVID-19, konkurencieschopnosť na zdrojových trhoch, ktorými sú pre nás susedné krajiny, zvýšenie podielu na HDP národného hospodárstva, podporu regiónov a odstraňovanie regionálnych disparít či podporu rozvoja turistickej infraštruktúry,” priblížil pre TASR hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR plánuje zriadiť nanovo agentúru a o tom, či vznikne, by mala rozhodnúť koaličná rada. Podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina), by sa tak malo stať v pondelok (18. 1.)

Jedna agentúra už na Slovenku v tejto oblasti pôsobila, išlo o Slovenskú agentúru cestovného ruchu, ktorú zrušil minister Árpád Érsék, lebo sa mu videlo, že by sa tak mohli ušetriť finančné prostriedky. Opätovné zriadenie agentúry pre cestovný ruch žiadali pred rokmi viaceré združenia v tomto odvetví, napríklad Zväz cestovného ruchu SR, Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska či Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Túto myšlienku presadzoval aj bývalý predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko, ktorý dokonca sníval o samostatnom ministerstve cestovného ruchu.

Projekt a návrh na vznik organizácie počíta so zriadením samostatnej príspevkovej organizácie. Takéto funkčné organizácie existujú napríklad aj v Českej republike. Na Slovensku však už existujú regionálne štruktúry, ktorými sú oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu. Te samostatne vyvíjajú činnosť, marketing, reklamu…Tvoria klastre, ktoré spolupracujú a dokážu dobre a cielene informovať turistov, cestovateľov, dovolenkárov.

Čo by teda robila novovzniknutá Agentúra? Bola by strešnou organizáciou. “Cieľom je pracovať s exaktnými analytickými dátami z regiónov, analyzovať ich a prinášať konkrétne riešenia pre skvalitnenie cestovného ruchu na Slovensku, a to aj s prínosmi pre národné hospodárstvo. Sme jediná krajina, ktorá má regionálne štruktúry, ale nemáme nad nimi strešnú organizáciu. Založením Slovakia Travel vytvoríme uzatvorený celok,” vysvetľuje Ivan Rudolf.

Posledné slovo však tak či tak povie Ministerstvo financií (MF) SR. pretože na vznik agentúry, a platy zamestnancov treba nájsť peniaze.

Minister Doležal prednedávnom oznámil, že na koaličnej rade už partneri vyjadrili predbežný súhlas so zriadením tejto agentúry. Má teda za to, že politická zhoda na tomto kroku je.

“Keď nevznikne Slovakia Travel a nepomôžeme cestovnému ruchu v roku 2021, tak už nemusíme pomáhať vôbec,” upozornil vo štvrtok (14. 1.) na sociálnej sieti. Je totiž podľa neho dôležité, aby agentúra vznikla práve v tomto roku, keď sa očakáva oživenie. Avizoval, že finálne rozhodnutie má padnúť v pondelok na koaličnej rade.

- Reklama -