Grécko: Študenti protestovali proti zavedeniu policajných hliadok na univerzitách

0
Na snímke študenti v kolízii s členmi poriadkovej polície počas zhromaždenia 14. januára 2021 v Aténach. Stovky študentov v Grécku protestovali vo štvrtok proti zavedeniu policajných hliadok na univerzitách. Demonštrácie sa konali v metropole Atény, ako aj v mestách Solún a Patras. (Foto: TASR/AP)

Stovky študentov v Grécku protestovali vo štvrtok proti zavedeniu policajných hliadok na univerzitách. Informovala o tom agentúra AFP.

Demonštrácie sa konali v metropole Atény, ako aj v mestách Solún a Patras. V hlavnom meste poriadková polícia proti demonštrantom zasiahla slzným plynom, píše agentúra AP. Verejné zhromaždenia sú navyše v súčasnosti zakázané z dôvodu šírenia nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Ministerstvá školstva a ochrany občanov tento týždeň spoločne presadili plán vytvorenia policajnej zložky, ktorej tisíc príslušníkov bude hliadkovať v univerzitných kampusoch. Hliadkujúci policajti nebudú ozbrojení, avšak budú mať pri sebe obušky a slzný sprej.

Grécka vláda tak zrušila desiatky rokov platný zákaz vstupu policajným zložkám do areálov univerzít s argumentom, že toto opatrenie študenti zneužívali na organizovanie násilných protestov, v niektorých prípadoch aj na páchanie trestnej činnosti.

Vyučovanie na gréckych univerzitách už dlhodobo narúšajú útoky na ich zamestnancov, ktoré sú často pripisované mládežníckym organizáciám pôsobiacim pri politických stranách. Na základe nového nariadenia bude vstup do areálov univerzít umožnený len študentom, pedagógom, iným zamestnancom a návštevám.

Vlani v októbri skupina maskovaných mladíkov napadla rektora Ekonomickej univerzity v Aténach priamo v jeho kancelárii a prinútila ho, aby si na krk zavesil tabuľu s nápisom “Solidarita s protestmi po sediačky”.

Prítomnosť policajtov na pôde univerzít je však v Grécku citlivou témou. Počas diktatúry v rokoch 1967-74 sa totiž často stávalo, že bezpečnostné zložky fyzicky napádali študentov – v niektorých prípadoch so smrteľnými následkami.

Na snímke študenti utekajú, aby sa vyhli slzotvornému plynu počas kolízie 14. januára 2021 v Aténach. (Foto: TASR/AP)

- Reklama -