Markíza: Záujmy ‘vyvolených’ nebudú ohrozovať podnikanie na Slovensku

0
Pavol Rusko (Foto: TASR)

V kauze falšovania zmeniek zvíťazila spravodlivosť. Vyhlásila to spoločnosť Markíza-Slovakia, vysielateľ televízie Markíza. Reagovala tak na utorkový rozsudok Najvyššieho súdu SR, ktorý potvrdil 19-ročný trest pre Mariana Kočnera a Pavla Ruska.

“Rozhodnutie Najvyššieho súdu je pre nás zadosťučinením po všetkom nami vynaloženom úsilí s vierou, že spravodlivosť zvíťazí. Tento výsledok posilňuje našu dôveru v to, že záujmy ‘vyvolených’ nebudú ohrozovať podnikanie na Slovensku a že takáto trestná činnosť bude v konečnom dôsledku rozhodovaná nezávislými a nestrannými súdmi,” uviedla vedúca právneho oddelenia Markízy Lucia Tandlich.

Právnik Markízy Tomáš Kamenec vníma rozhodnutie Najvyššieho súdu ako potvrdenie toho, že zmenky sú falošné, čo podľa neho Markíza ako poškodená strana tvrdila od začiatku prípadu. “Zo strany Kočnera s Ruskom išlo o pokus podvodom obrať Markízu a jej vlastníkov o astronomickú sumu peňazí alebo inak získať v televízii zásadný vplyv, ktorý by umožnil týmto kriminálnikom a ich spojencom etablovať sa v slovenskej politike,” vyhlásil. Kamenec podotkol, že aj keď to v súčasnosti vyzerá ako naivný pokus, s podporou určitých skorumpovaných štátnych úradníkov, policajtov a sudcov, ktorí Kočnerovi a Ruskovi kryli chrbát, sa v roku 2016 tento podvod zdal ako ľahko uskutočniteľný.

Markíza deklaruje, že nikdy neprevzala za údajný Ruskov záväzok zo zmeniek voči Kočnerovi ručenie a nemá a nemôže tak mať povinnosť platiť čokoľvek Kočnerovým firmám. Rozsudky v trestnom konaní majú podľa televízie zásadný význam aj pre spory na civilných súdoch a verí, že tieto žaloby budú voči Markíze čo najrýchlejšie zamietnuté.

Kočner a Rusko sú vinní v kauze falšovania televíznych zmeniek. Najvyšší súd SR im v utorok potvrdil 19-ročný trest nepodmienečne. Kočner dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Rozsudok je právoplatný.

- Reklama -