Ignorovanie pandemických opatrení je hanebné a Holý by mal odstúpiť, vyzýva KDH

0
predseda KDH Milan Majerský (Foto TASR)

Mimoparlamentné KDH vyzýva vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina), aby odstúpil z funkcie. Hnutie kritizuje, že Holý má výnimku od Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, na základe ktorej nemusel v decembri dodržať opatrenia súvisiace s jeho návratom z Veľkej Británie.

“Kresťanskodemokratické hnutie považuje ignorovanie pandemických opatrení vicepremiérom Štefanom Holým uprostred kritickej zdravotníckej situácie na Slovensku za hanebné a žiada jeho okamžité odstúpenie z funkcie,” uviedol Stano Župa z komunikačného oddelenia KDH.

Správanie vicepremiéra podľa predsedu hnutia Milana Majerského nielen naštrbuje dôveru v opatrenia, ale je i výsmechom všetkým ľuďom, ktorí rešpektujú nariadenia vlády. “Všetci slušní a poctiví občania dnes uvedomelo zostávajú doma, hoci mnohí z nich museli bezmocne a so zaťatými zubami zavrieť svoje prevádzky živobytia. Bežní občania sa z obavy o zdravie a životy svoje a svojich blízkych testujú. A zatiaľ sa všetkým nám núka divadlo výhovoriek a porušení toho, čo bolo prikázané, tými, čo to prikázali,” dodal Majerský.

Prípad Holého je podľa KDH krivdou, ktorú vládna koalícia pácha sama na sebe rozbíjaním toho, čo malo byť pre ňu určujúce – politiky slušnosti, bez papalášizmu, spravodlivej a stojacej na princípe “padni, komu padni”.

Mimoparlamentná SNS zároveň vyzýva hlavného hygienika SR Jána Mikasa, aby zverejnil písomný súhlas výnimky pre Holého, ako aj kompletnú korešpondenciu. “Existujú totiž závažné podozrenia, že súhlas podpredsedovi Holému bol udelený dodatočne,” uviedla strana v stanovisku, ktoré zaslala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová. Mikas by mal podľa SNS ukázať aj žiadosť vicepremiéra. “V prípade, že tak hlavný hygienik neurobí, vystavuje sa podozreniu z možného zneužitia svojej funkcie a nie je možné, aby ďalej vykonávali obaja aktéri svoje funkcie,” dodala Škopcová.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v sobotu uviedol, že od úradu dostalo výnimky z rôznych dôvodov viac ako 500 ľudí. Mrzí ho, že Holý nepriznal novinárom hneď, že mal takúto výnimku. “Volal som s ním a povedal mi, že túto výnimku si uplatnil len 13. decembra a odvtedy už nie,” spresnil premiér.

- Reklama -