Saudská Arábia: Kráľa Salmána zaočkovali proti koronavírusu

0
Na snímke saudskoarabský kráľ Salmán počas očkovania proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19 vo futuristickom meste NEOM (Nijóm) pri Červenom mori 8. januára 2021. Kráľa zaočkovali viac než tri týždne po tom, ako jeho kráľovstvo odštartovalo trojfázový očkovací program. (Foto: TASR/AP)

Saudskoarabský kráľ Salmán dostal vo štvrtok vakcínu proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19, viac než tri týždne po tom, ako jeho kráľovstvo odštartovalo trojfázový očkovací program. V noci na sobotu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Salmán (85) “dostal prvú dávku koronavírusovej vakcíny” vo futuristickom meste NEOM (Nijóm) pri Červenom mori. Oficiálne médiá zverejnili i fotografie a videozáznam tohto úkonu.

Saudská Arábia spustila vakcinačnú kampaň 17. decembra po tom, ako dorazila prvá zásielka vakcín od konzorcia Pfizer-BioNTech. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že očkovací program bude mať tri fázy. Ako prví boli zaočkovaní ľudia nad 65 rokov a osoby trpiace chronickými chorobami alebo s vysokým rizikom nákazy.

Ľudia nad 50 rokov dostanú vakcínu ako ďalší a zvyšok obyvateľstva bude zaočkovaný v tretej fáze. Vakcína je pre občanov Saudskej Arábie a pre osoby s trvalým pobytom v kráľovstve bezplatná.

Krajina dosiaľ zaregistrovala viac než 363.000 prípadov nákazy koronavírusom a vyše 6000 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Ide o najhoršiu bilanciu medzi štátmi Perzského zálivu. Saudská Arábia s 34 miliónmi obyvateľov však hlási aj vysoký počet uzdravených pacientov.

- Reklama -