Najviac kyberútokov na zdravotníctvo hlási stredná Európa

0
Ilustračná snímka. Foto: geralt, Pixabay

Najväčší počet kybernetických útokov na zdravotnícke zariadenia hlási stredná Európa. Informovala o tom spoločnosť Check Point Software Technologies. Experti spoločnosti zároveň varujú pred útokmi na kybernetickú infraštruktúru nemocnice, laboratóriá, výskumné pracoviská i farmaceutické firmy.

Ako vyčíslila spoločnosť, počet kybernetických útokov na zdravotnícke organizácie vo svete sa počas novembra a decembra zvýšil o 45 %. “Je to viac ako dvojnásobok kybernetických útokov (nárast 22 %) vo všetkých priemyselných odvetviach v rovnakom čase vo svete,” porovnala spoločnosť.

V strednej Európe narástol počet kyberútokov na zdravotnícke inštitúcie o 145 %. Tiež prudký nárast zaznamenala aj východná Ázia (137 %) a Latinská Amerika (112 %). “Ak sa pozrieme na konkrétne krajiny, tak najdramatickejší rast útokov zaznamenala Kanada, o viac ako 250 %, a za ňou nasledovalo Nemecko (rast 220 %) a Španielsko, kde sa počet útokov zdvojnásobil,” ozrejmila spoločnosť. Priemerný počet týždenných kybernetických útokov na organizáciu bol v novembri 626 útokov.

Experti upozorňujú, že zdravotnícke zariadenia – a najmä nemocnice – pracujú v súčasnosti pod obrovským tlakom a kybernetickí zločinci túto situáciu využívajú, pretože sa domnievajú, že nemocnice splnia ich požiadavky na výkupné v čo najkratšom možnom čase. Zároveň sa snažia odcudziť výsledky výskumu, čo predstavuje v súčasnosti nielen finančné, ale aj strategické bohatstvo.

Ako pripomenula spoločnosť, začiatkom decembra bola terčom kybernetického útoku Európska lieková agentúra (EMA) a dark web sa pomaly plní ponukami s novým ilegálnym artiklom v podobe vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V posledné dni minulého roka bolo obzvlášť zákerným škodlivým softvérom Emotet zasiahnuté litovské centrum verejného zdravotníctva a niekoľko samospráv. Následne sa rozšírila rozsiahla kampaň z infikovaných počítačov na ďalšie štátne inštitúcie.

“Kybernetickí zločinci sa budú aj naďalej zameriavať na zdravotnícke organizácie a farmaceutický priemysel a intenzita týchto útokov bude len silnieť,” upozorňuje riaditeľ slovenskej pobočky spoločnosti Andrej Aleksiev.

Ako spresnila spoločnosť, útočníci využívajú ransomvér – vydieračský softvér, botnet, všeobecné zraniteľnosti aj DDoS útoky, ktoré zahltia servery a spôsobia ich kolaps. “Najväčší nárast zaznamenal ransomvér, ktorý je pre zdravotnícke organizácie zároveň aj najväčšou hrozbou, keďže šifruje dáta a znemožňuje k nim prístup. Akékoľvek narušenie systémov by mohlo mať vplyv na schopnosť poskytovať zdravotnú starostlivosť a ohroziť tak životy ľudí,” podotkli experti spoločnosti.

- Reklama -