Prípad úmrtia Lučanského rieši brannobezpečnostný výbor, zasadanie je neverejné

1
Na snímke členovia komisie k prešetreniu smrti bývalého policajného prezidenta zľava Denisa Saková (Hlas-SD), Milan Laurenčík (SaS) a členka Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť SR Anna Zemanová (SaS) pred začatím rokovania Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosti, ktorý zasadá k okolnostiam zranenia a úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského 7. januára 2020 v Bratislave. (Foto: TASR)

K okolnostiam zranenia a úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského zasadá vo štvrtok parlamentný brannobezpečnostný výbor. Zvolanie výboru iniciovala opozičná poslankyňa Denisa Saková (nezaradená). Jeho predseda Juraj Krúpa (OĽANO) uviedol, že na výbore sa majú zúčastniť okrem ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, odchádzajúci šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan, ako aj riaditeľ Ústavu pre výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody v Prešove Norbert Kundrák.

Saková na sociálnej sieti avizovala, že Krúpovi predložila požiadavky na sprístupnenie viacerých materiálov vrátane úradných a kamerových záznamov, lekárskych správ i zoznam personálu, ktorý riešil liečbu či presuny Lučanského.

Podľa nezaradeného poslanca Erika Tomáša má prípad stále veľa nezodpovedaných otázok. “Zaujíma ma, či ešte stále si je pani ministerka spravodlivosti istá verziou v prvom incidente, že pán Lučanský zakopol o šľapku a takto si rozbil oko a potom následne na nemocničnom vozíku zase nešťastne padol, lebo už aj z jej vyjadrení cítiť určitú opatrnosť,” povedal novinárom pred výborom.

Tomáša tiež zaujíma, či budú zverejnené kamerové záznamy a v akej sú kvalite. “Sama pani ministerka priznala, že tam nie je zachovaný časový sled, čiže ako bude vyriešený napríklad tento dôkaz,” doplnil.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) zdôraznil, že treba uistiť verejnosť, že nikto nič neskrýva. Dodal, že podľa dostupných informácií išlo o tragickú udalosť a rozhodnutie Lučanského vziať si svoj život. “Nerobme z toho niečo, čo to nie je. Je to tragédia, je mi to ľúto, pretože pán generál by určite osvetlil mnohé vyšetrovania, ale takto sa rozhodol. Treba počkať na závery výboru aj komisie,” skonštatoval.

Rezort spravodlivosti už zverejnil viaceré dokumenty súvisiace so zranením Lučanského zo začiatku decembra, ako aj s jeho pokusom o samovraždu. Ministerka prednedávnom uviedla, že kamerové zábery nemôžu zverejniť, pretože by sa tým marilo trestné konanie.

Kolíková tiež zriadila komisiu, ktorá má celý prípad prešetriť. Má 17 členov, sú v nej opoziční i koaliční poslanci NR SR, zástupca prezidentky, ombudsmanky, zástupcovia médií či odborníci zo zahraničia. Generálny prokurátor tiež oznámil v prípade Lučanského začatie trestného stíhania.

- Reklama -

1 komentár

  1. No len aby to nebolo náhodou tak, že Lu_čanský chcel vypovedať niečo na Lip_šica. Lebo sa šírila informácia, že pri výsluchu bol prítomný Lip_šic a ten nabádal Lu_čanského, aby vypovedal o politikoch. A ten mu na to povedal, že dobre a môže začať rovno s ním!!! A potom sa začali diať veci. Odrazu mal Lu_čanský úraz oka a následne sa mal obesiť po ležiačky. Divné, moc divné. teda aspoň pre mňa.

Comments are closed.