Merkelová: Trump je spoluzodpovedný za nepokoje vo Washingtone

0
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú “rozzúril a zarmútil” stredajší útok na budovu Kongresu v americkom hlavnom meste Washington priaznivcami dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten je podľa Merkelovej za nepokoje spoluzodpovedný. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

 “Je mi naozaj veľmi ľúto, že prezident Trump od novembra nepriznal svoju porážku a neurobil tak ani včera,” uviedla Merkelová. Postupné vyvolávanie pochybností o výsledku volieb podľa nej vytvorilo atmosféru, ktorá “dopomohla k udalostiam včerajšej noci”.

Okrem nemeckej kancelárky už skôr vo štvrtok odsúdili udalosti vo Washingtone aj lídri mnohých krajín sveta vrátane predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, predsedu Európskej rady Charlesa Michela, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona či českého premiéra Andreja Babiša.

V stredu obklopili budovu Kongresu stovky Trumpových priaznivcov, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v prezidentských voľbách. Útok na sídlo amerického Kongresu si vyžiadal životy štyroch ľudí.

V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali. O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená. O polnoci SEČ začal v celom hlavnom meste platiť zákaz nočného vychádzania. Do ulíc vyslali príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície.

- Reklama -