Česko: Vláda predĺžila lockdown o ďalšie dva týždne

0
New visualisation of the Covid-19 virus
Koronavírus. Foto: Unsplash

Opatrenia proti koronavírusovej pandémii zostanú v Českej republike na najprísnejšom piatom stupni systému PES najmenej do 22. januára. Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády to vo štvrtok oznámil minister zdravotníctva Jan Blatný. Tento termín sa zhoduje s koncom núdzového stavu, uviedol server Novinky.cz.

Aj po 15. januári budú pre občanov k dispozícii zadarmo antigénové testy, na ktoré sa bude možné objednávať bez nutnosti odporúčania lekára či úradov. Doteraz bolo v ČR vykonaných viac ako 950.000 antigénových testov.

Účinok opatrení by sa mala podľa Blatného prejaviť v priebehu budúceho týždňa. Ak by došlo k razantnej zmene vývoja, vláda bude situáciu riešiť. V prípade potreby by mohlo dôjsť aj k ďalšiemu sprísneniu opatrení. Kolegov vo vláde chce Blatný oboznámiť s opatreniami, ktoré platia v susedných krajinách.

Blatný ďalej uviedol, že kabinet umožní návštevy v zariadeniach pre dlhodobo chorých a zariadeniach následnej starostlivosti. Návštevník bude musieť predložiť negatívny test a mať nasadený respirátor.

Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček oznámil, že okamžite pripraví kompenzačný program pre lyžiarske areály, ktorých otvorenie presadzoval.

V Českej republike zaznamenali za stredu 17.668 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 pri 36.966 vykonaných PCR testoch. Ide o najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie. V stredu pribudlo podľa predbežných údajov aj najmenej 84 úmrtí. Aktuálne je v ČR nakazených 132.725 osôb, čo je takisto najvyšší počet od začiatku pandémie.

- Reklama -