Francúzsko: Expremiér Balladur sprístupní archívy o rwandskej genocíde

0
Na archívnej snímke lebky a kosti obetí rwandskej genocídy z roku 1994 v Ntarame. (Foto: TASR/AP)

Bývalý francúzsky premiér Édouard Balladur v pondelok oznámil, že sprístupní verejnosti archívy týkajúce sa krokov jeho vlády počas genocídy v Rwande v roku 1994. Uviedla to agentúra AFP.

Balladur vo vyhlásení uviedol, že umožní prístup k archívom, “aby mohol každý bez obmedzení vidieť, aké boli naše činy a ich výsledky”. Stane sa tak v apríli, keď skupina historikov predloží svoje zistenia o úlohe Francúzska počas krviprelievania v Rwande.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v roku 2019 poveril skupinu expertov, aby na základe archívnych materiálov prešetrila kroky Francúzska súvisiace s rwandskou genocídou.

Konzervatívny politik Balladur bol francúzskym premiérom v rokoch 1993 – 1995 za éry ľavicového prezidenta Francoisa Mitterranda.

Na základe mandátu OSN Francúzsko v roku 1994 vyslalo do Rwandy 2500 vojakov na vojensko-humanitárnu akciu Tyrkys. Popri francúzskych vojakoch sa na vytvorení humanitárnej zóny v juhozápadnej časti Rwandy zúčastnilo aj niekoľko jednotiek vojakov z afrických štátov.

Rwanda obvinila Mitterrandovu vládu, že podporovala príslušníkov etnickej skupiny Hutu, ktorí boli zodpovední za vyvraždenie 800.000 ľudí, najmä príslušníkov etnika Tutsi. Rwanda opakovane obviňovala Paríž z vyzbrojovania a výcviku hutuských milícií, ktoré páchali masakre, ako aj z následného marenia spolupráce na vyšetrovaní.

Francúzsko trvalo na tom, že v Rwande v tom čase v rámci misie OSN pomáhalo chrániť civilistov.

- Reklama -