Lučanský: Udrel som sa… Ministerstvo zverejnilo dokumenty k prípadu policajného exprezidenta

0
Milan Lučanský (Foto: TASR)

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zverejnilo v pondelok večer dokumenty súvisiace so zranením zosnulého bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, aj s incidentom z dňa, keď sa pokúsil o samovraždu. Niektoré dokumenty najmä lekárske správy či videozáznamy chýbajú. Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) ide o ochranu osobných údajov a snahu nemariť prebiehajúce vyšetrovanie.

“Po posúdení a potrebnej anonymizácii sprístupňujeme materiály z prvej udalosti z 9. decembra 2020, ako aj z mimoriadnej udalosti z 29. decembra 2020. A rovnako zverejňujeme prehľad najčastejších otázok a odpovedí, ktoré sme v nadväznosti na uvedenú udalosť zaznamenali,” uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Zverejnenie dokumentov avizovala Kolíková po pondelkovom prvom stretnutí vyšetrovacej komisie zriadenej na prešetrenie úmrtia policajného exprezidenta i jeho skoršie zranenie oka. Komisia má 17 členov. Bývalý sudca a v súčasnosti poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Radačovský požiadal ministerku, aby sa mohol tiež stať členom komisie. Zároveň potvrdil, že prevzal plnú moc na zastupovanie manželky Lučanského v trestom konaní. Deklaroval, že vec nebude riešiť politicky.

Čo sa uvádza v Správe o prvom zranení policajného exprezidenta Lučanského?

Niektoré dokumenty najmä lekárske správy či videozáznamy chýbajú. Ministerka to zdôvodňuje ochranou osobných údajov aj snahou nemariť prebiehajúce vyšetrovanie.

Priezviská a mená Lučanského rodinných príslušníkov sú v záznamoch začiernené. Príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže uviedol, že pri rannej kontrole Milana Lučanského si všimol, že má začervenané viečko. “To nič nie je, udrel som sa.” Na otázku, či potrebuje zdravotné ošetrenie, mal Lučanský podľa úradného záznamu odpovedať: “Nie, nie je to potrebné.” Na otázku ako k tomu došlo, Lučanský uviedol, že v noci nemoohol spať, prechádzal sa po cele, pristúpil si šľapku, zapotácal sa a udrel sa do rohu postele. Neskôr sa už Lučanský dožadoval zdravotnej starostlivosti a mal podľa príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže uviesť, že k zhoršeniu stavu došlo v dôsledku cvičenia.

zdroj: justice.gov.sk

Ministerstvo zverejnilo aj záznam z kontroly z 15. decembra 2020. Komisia zložená z trooch raditeľov odborov Ministerstva spravodlivosti a poradcu ministerky konštatuje, že Lučanský nemá iné zranenia okrem oka. Primár neurologickej ambulancie v Trenčianskej nemocnici Dušan Poliak komisii uviedol, že v prípade Lučanského ide síce o zriedkavý prípad, ale takéto zranenie mu nemohol spôsobiť niekto iný. Lučanského verziu o zakopnutí považuje za dôveryhodnú.

Psychiater podľa záznamu nevidel dôvod na psychiatrickú intervenciu.

Lučanský uviedol, že sa nekoncentroval na chôdzu zrejme preto, že má problémy so spánkom, vyčerpala ho cesta z Chorvátska, covid-19 v rodine a fakt, že nemá vo väzbe žiadnu starostlivosť. Nadránom vraj nemohol psať, pohyboval sa po cele bez svetla, “pričom zkopol o papuču a narazil si oko o posteľ”.

Dokumenty sú zverejnené tu.

- Reklama -