Francúzsko: Na nelegálnej rave party sa zišlo 2500 ľudí, napadli policajtov

0
Ilustračná snímka. Na kombosnímke hore prázdna parížska ulica Champs-Élysées (Elyzejské polia) počas novoročných osláv 1. januára 2021 a dole to isté miesto počas novoročných osláv 1. januára 2020. (Foto: TASR/AP)

Najmenej 2500 ľudí sa zišlo na nelegálnej rave tanečnej párty na západe Francúzska, ktorá sa napriek zákazu zhromažďovania a vychádzania konala počas silvestrovskej noci. Účastníci zaútočili na privolaných policajtov, niekoľkých z nich zranili a podpálili jedno z ich vozidiel, informovala v piatok agentúra AP.

Stovky áut s účastníkmi párty z rôznych častí Francúzska aj zo zahraničia dorazili vo štvrtok večer do bretónskej obce Lieuron ležiacej neďaleko mesta Rennes. Miestni žandári sa im pokúsili v konaní večierka zabrániť, na čo nich zaútočili fľašami a kameňmi a donútili ich k ústupu. Niekoľko žandárov pri tom utrpelo ľahšie zranenia.

Tanečná párty v Lieurone sa konala v priestoroch opustenej skladovej budovy a aj v piatok v skorých ranných hodinách sa tam nachádzalo približne 2500 ľudí. Celé dejisko udalosti obkolesili policajné kordóny a na miesto boli privolané posily.  

Zdravotníci sa v zabávajúcom dave pokúšali distribuovať rúška a dezinfekčné gély s cieľom obmedziť hroziace šírenie nového koronavírusu. Medzi účastníkmi boli napríklad aj Briti a Španieli.

Miestna prokuratúra už začala trestné stíhanie pre podozrenie z nelegálneho organizovania hromadnej hudobnej akcie a použitia násilia voči úradnej osobe. Párty by mala zrejme skončiť v priebehu soboty, píše agentúra AFP.

Bezpečnostným zložkám sa naopak podarilo ukončiť nelegálny večierok v juhofrancúzskom meste Marseille, na ktorom sa zišlo asi 300 ľudí. Troch organizátorov akcie zatkli a 150 účastníkom udelili výstrahu.

V celom Francúzsku aktuálne platí nočný zákaz vychádzania, a to od 20.00 h do 6.00 h, a tiež striktný zákaz zhromažďovania väčšieho množstva osôb. Na dodržiavanie opatrení počas silvestrovskej noci dohliadalo po celej krajine približne 132.000 policajtov.

- Reklama -