Riaditeľ BioNTech-u: Pracujeme na zvýšení produkcie vakcíny proti koronavírusu

0
spoluzakladateľ a riaditeľ nemeckej spoločnosti BioNTech Ugur Šahin v Mainzi. Spoločnosti BioNTech a Pfizer pracujú na zvýšení produkcie svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Môže totiž dôjsť k obmedzeniu jej dodávok, pokiaľ na použitie nebudú schválené aj očkovacie látky od iných spoločností. (Foto: TASR/AP)

Spoločnosti BioNTech a Pfizer pracujú na zvýšení produkcie svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Môže totiž dôjsť k obmedzeniu jej dodávok, pokiaľ na použitie nebudú schválené aj očkovacie látky od iných spoločností. Povedal to spoluzakladateľ a riaditeľ nemeckej spoločnosti BioNTech Ugur Šahin, ktorého v piatok citovala agentúra DPA.

“Pokúšame sa získať nových partnerov, ktorý by pre nás vakcínu vyrábali. Nepredstavujte si to ale tak, že na svete je množstvo špecializovaných firiem s voľnými kapacitami, ktoré by len tak zo dňa na deň dokázali vyrábať vakcínu v požadovanej kvalite. Do konca januára budeme mať jasno v tom, či dokážeme vyrobiť viac a koľko presne,” uviedol Šahin v rozhovore pre týždenník Der Spiegel.

Súčasná situácia v súvislosti s dostupnosťou vakcín počas koronavírusovej pandémie podľa Šahina “nevyzerá ružovo”. “Na trhu totiž chýbajú ďalšie schválené vakcíny a túto medzeru musíme vyplniť tou našou,” dodal.

Vakcína vyvinutá spoločnosťami BioNTech a Pfizer je jediná, ktorú dosiaľ na používanie schválili v EÚ – 21. decembra tak urobila Európska agentúra pre lieky (EMA). Už skôr ju na používanie schválili iné krajiny vrátane USA a Spojeného kráľovstva.

Šahin pred Vianocami vyhlásil, že je “vysoko pravdepodobné”, že vakcína proti novému koronavírusu SARS-CoV-2 vyvinutá spoločnosťami BioNTech a Pfizer je účinná aj v prípade jeho zmutovanej verzie, ktorú  nedávno objavili vo Veľkej Británii a niekoľkých ďalších krajinách. Ak by bolo treba vakcínu upraviť, BioNTech ju dokáže podľa neho vyrobiť do šiestich týždňov, aj keď následne bude možno potrebné jej opätovné schválenie regulačnými orgánmi.

- Reklama -