Mesík: Tisíckam ľudí šliape smrť na päty a vakcína je beh na veľmi dlhú trať. My musíme šprintovať!

0
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík (Foto: facebook J.Mesíka)

“Ak bude premiér pokračovať v improvizáciách ako počas celej jesene, tak to odhadujem do konca januára na 4 000 až 5000 mŕtvych,” hovorí analytik globálnych rizík Juraj Mesík pre ParlamentneListy.sk. Treba sa podľa neho zamerať na agresívnu profylaxiu a účinnú a včasnú liečbu.

Aká je Vaša prognóza ďalšieho vývoja počtu úmrtí na Slovensku do konca januára? Prípadne na rok 2021?

To záleží od rozhodnutí ktoré urobí premiér. Ak bude pokračovať v improvizáciách ako počas celej jesene, tak to odhadujem do konca januára na 4 000 až 5000 mŕtvych a do apríla na 10 000 až 15 000 obetí. Možno som ale optimista – nevieme napríklad čo urobí nový, rýchlo sa šíriaci kmeň vírusu objavený nedávno v Anglicku, alebo nejaké nové mutácie.

Konzílium vládnych odborníkov vyhlásilo, že “Vzhľadom na dostupnosť očkovacej látky a postupné rozširovanie očkovania  veríme, že sa bude môcť postupne od obmedzení ustupovať“. Čo na to v tejto kritickej situácii, keď nemocnice už poskytujú len neodkladnú starostlivosť a rieši sa sprísňovanie pravidiel, hovoríte?

Určite sú tu stále ľudia, ktorí ich berú vážne, ale to sú maliari ružových krajiniek. Sú to stále tí istí ľudia, ktorí premiérovi “pomohli” dostať krajinu do katastrofy, v ktorej sme. Vakcína je beh na veľmi dlhú trať – a my potrebujeme šprintovať, lebo tisíckam ľudí šliape smrť na päty tu a teraz!

Máte to  aj číselne prerátané…

Stačí jednoduchá matematika: na január vraj vláda zabezpečila 150 000 dávok vakcíny, jeden človek potrebuje dve dávky, takže keby šlo všetko hladko, do konca januára preočkujú 75 000 ľudí. Teda zhruba 1,3% z 5,5 milióna obyvateľov Slovenska. Keby vo februári hneď znásobili počet vakcinovaných, na jeho konci to bude stále menej ako 5%. Masa ostatných zostane po celú zimu hlboko do jari nechránená. Bez agresívnej profylaxie a účinnej a včasnej liečby ktorú žiadame v petícii (tu je link  na petíciu) budú po celú zimu desiatky tisíc chorieť a stovka i viac denne zomierať. Dohodnime sa, že sa koncom januára spolu pozrieme na čísla. 

Zatiaľ ste sa  prognózach, nemýlili…  Vieme sa koncom januára pozrieť  na čísla?

Určite. Sme dohodnutí  – koncom januára sa spolu pozrieme na čísla.

- Reklama -