Budaj: 90-percentné zálohovanie plastov by mohlo byť v roku 2025

0
minister životného prostredia Ján Budaj (Foto: TASR)

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR žiada od záujemcu na správcu zálohového systému urýchlenie postupu prác. Chce, aby sa 90-percentné zálohovanie jednorazových plastov dosiahlo už v roku 2025. Uviedol to šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO). Pôvodne sa predpokladalo, že do roku 2025 by sa mala dosiahnuť 75-percentná návratnosť obalov, do roku 2027 až 90-percentná.

Na štvrtok envirorezort naplánoval ústnu časť výberu správcu zálohového systému jednorazových obalov. “Nový výber správcu zálohového systému bol nevyhnutný aj preto, aby prebehla otvorená diskusia o podmienkach jeho fungovania. Výber sa skončí do konca roku 2020, ako sme sľúbili,” povedal Budaj.

Záujemca musí predložiť organizačný plán zálohového systému, finančný plán, rozmiestnenie a počet automatov, ktoré budú vracať peniaze za PET fľaše alebo hliníkové obaly. “Žiadame aj schémy budúcich zmluvných vzťahov medzi správcom, výrobcom obalov a distribútorom obalov, ale aj napríklad plán vzdelávacích a propagačných aktivít,” vysvetlil Budaj.

Ministerstvo zabezpečuje aj ochranu menších prevádzok. Budaj priblížil, že dôvodom je, aby sa zo zákona o zálohovaní nestal nástroj neférovej hospodárskej súťaže veľkých obchodov voči malým predajniam.

Správca zálohovania zohrá podľa Budaja kľúčovú úlohu v celom systéme obratového hospodárenia s PET fľašami a plechovkami. “Preto je správne, ak sme jeho výber zopakovali prísnejšie a dôkladnejšie, než sa začal za bývalej garnitúry,” poznamenal.

Zálohovanie by sa malo spustiť v roku 2022. Zavedenie zálohového systému začal ešte exminister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) minulý rok.

- Reklama -