Ani nebolo treba skúmať, rok 2020 nebol dobrý a nálada je nanič

0
Archív. Ľudia čakajú na testovanie. (Foto: TASR)

Až 67 percent obyvateľstva Slovenska považuje z pohľadu svojho osobného života rok 2020 za horší, ako očakávalo na jeho začiatku. Najčastejším dôvodom nespokojnosti bola pandémia ochorenia COVID-19 a ňou spôsobená nálada v spoločnosti. Vyplýva to z prieskumu agentúry Go4insight.

Za lepší, ako si myslela na jeho začiatku, považuje rok 2020 len menej ako desatina slovenskej populácie. Pre približne štvrtinu obyvateľstva bol rok približne rovnaký v porovnaní s očakávaniami v januári 2020. Ide o zmenu trendu z rokov 2017 až 2019, keď väčšinu ľudí rok príjemne prekvapil. Podiel pozitívneho hodnotenia uplynulého roka pritom každý rok mierne rástol. Podobne rok hodnotia všetky sociálne skupiny.

Najvýznamnejším dôvodom nespokojnosti (pre 63 percent ľudí) bola pandémia a ňou spôsobená nálada v slovenskej spoločnosti. Druhým najdôležitejším faktorom bolo znechutenie z politickej situácie na Slovensku (59 percent). Na treťom a štvrtom mieste sú ekonomické dôvody, konkrétne zhoršenie sa celkovej ekonomickej situácie na Slovensku (57 percent) a zhoršenie sa osobnej finančnej situácie (45 percent).

Pre ľudí, u ktorých rok 2020 prekonal očakávania, boli hlavnými dôvodmi zlepšenie z pohľadu rodiny či partnerských vzťahov (45 percent), ale aj spokojnosť s osobným životom, novými zážitkami a skúsenosťami (32 percent). Pre 31 percent bolo zdrojom spokojnosti zlepšenie v pracovnej oblasti. Pozitívny vplyv mali aj ľudia v okolí, zlepšenie finančnej situácie či zlepšenie bývania.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že len 40 percent obyvateľov Slovenska vidí niečo pozitívne v súvislosti s pandémiou a na ňu nadviazanými opatreniami.

 Prieskum realizovala agentúra Go4insight na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov vo veku 15 až 79 rokov na prelome novembra a decembra. Prieskum sa realizoval metódou multimode – kombináciou osobného a online dopytovania.

- Reklama -