Núdzový stav bude možné predlžovať. Nakazení poslanci hlasovali spoza fólií

0
Na snímke fólie v rokovacej sále Národnej rady (NR) SR na obrazovke, ktorú sledujú novinári na prízemí NR SR počas mimoriadnej schôdze NR SR k novele ústavného zákona o bezpečnosti štátu v Bratislave 28. decembra 2020. V rokovacej sále bol počas pondelkovej mimoriadnej schôdze fóliou oddelený priestor pre poslancov s potvrdeným ochorením COVID-19, ale aj pre poslancov z karantény. (Foto: TASR)

Núdzový stav bude možné predlžovať. Poslanci Národnej rady (NR) SR v pondelok schválili novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu.

Za hlasovalo 91 z 94 prítomných poslancov. Opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila.

Súčasný núdzový stav sa skončí 29. decembra. Štátu umožňuje vyhlásiť zákaz vychádzania, či zaviesť pracovnú povinnosť zdravotníkov v nemocniciach. Bez núdzového stavu tieto opatrenia prestanú platiť.

Nakazení poslanci parlamentu, ktorí ale nemali príznaky ochorenia, hlasovali za plastovými fóliami. Do budovy parlamentu vchádzali samostatným vchodom, nasadené mali profesionálne respirátory kategórie FFP3. Včera kvôli nim hlavný hygienik Mikas menil vyhlášku.

Podpredseda NRSR Juraj Šeliga (Za ľudí) nazval opozičných poslancov zbabelcami, pretože novelu napriek tomu, že v nedeľu zomrelo na covid-19 rekordných 106 ľudí, nepodporili.

Čo prinesie novela?

Vládny kabinet zdôvodnil novelizáciu poznatkami z praxe. Hovorí, že nemožno objektívne vyriešiť situáciu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu počas núdzového stavu, ktorý podľa doteraz platného zákona mohol trvať najviac 90 dní.

Opakované predĺženie núdzového stavu bude po novom musieť odobriť parlament, a to najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Má to byť “ústavná poistka” v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike. Takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu.

Ustanoviť sa majú tiež obmedzenia a povinnosti pre núdzový stav vyhlásený z iného dôvodu ako z dôvodu ohrozenia života a zdravia v súvislosti so vznikom pandémie.

Okrem iného sa upravia obmedzenia nedotknuteľnosti osoby, jej súkromia a obmedzenia slobody pohybu a pobytu. Vo väčšej miere majú zodpovedať potrebám prijímať efektívne opatrenia znižujúce pohyb obyvateľstva, a tým spomaliť šírenie infekčnej choroby v štádiu pred vznikom pandémie alebo v priebehu jej šírenia.

- Reklama -