IT: Hlavnou hrozbou v roku 2021 je to, že sa neurobí nič v oblasti vzdelávania

0
učenie, škola, študent
ilustračná snímka (Foto: href, pixabay)

Hlavnou hrozbou v oblasti technológií v roku 2021 ostáva obava, že sa neurobí nič v oblasti vzdelávania. Uviedol to predseda vedeckej rady Centra pre umelú inteligenciu Peter Sinčák. Ak bude stav informatizácie na základných, stredných, ale aj vysokých školách naďalej stagnovať, podľa neho sa to odrazí v priemysle a celkovo v spoločnosti.

“Výzvou 2021 bude, aby každá škola na Slovensku mala kvalitné pripojenie na internet, každý žiak a študent notebook a smartfón,” dodal Sinčák s tým, že podpora základného aplikovaného výskumu v tejto oblasti je dôležitá pre výchovu novej generácie IT špecialistov do novej hybridnej doby. Posilnená by mala byť podľa neho aj výučba matematiky, keďže tá je základným stavebným kameňom logického myslenia a technológií novej generácie. “Ak neposilníme matematiku na všetkých stupňoch výučby, stále budeme iba využívateľom technológií, a nie ich perspektívnymi tvorcami pre Slovensko, EÚ a svet,” okomentoval Sinčák.

Ako podotkol Sinčák, v roku 2021 bude pokračovať aj trend práce na diaľku, ktorá takisto musí byť podporovaná digitálnou infraštruktúrou. “Táto je, žiaľ, nedostatočná a počítače, smartfóny a tablety nie sú dostatočne dostupné, a hlavne nie rýchlo nasadzované,” poznamenal Sinčák. Výzvou budúceho roka teda bude aj zmysluplná identifikácia podpory digitálnej infraštruktúry založenej na rýchlych sieťach, mobilných 5G sieťach a aplikácii technológií umelej inteligencie v rôznych oblastiach života, prioritne v boji s ochorením COVID-19.

To potvrdzuje aj člen správnej rady Americkej obchodnej komory a partner v spoločnosti CIVITTA Peter Kolesár, ktorý vidí veľké príležitosti i v zdravotníctve a v zmene poskytovania zdravotnej starostlivosti. “Kým doteraz boli bariéry skôr užívateľské ako technologické, zmeny správania sa ľudí vplyvom pandémie prinesú podstatne vyššiu mieru digitalizácie služieb v tejto oblasti a otvárajú príležitosť prepájať tento sektor aj s inými oblasťami,” dodáva Kolesár.

Príležitosť vidí tiež v trendoch v súvislosti s klimatickými zmenami. Firmy pôsobiace v oblasti zelených technológií prinášajúce riešenia, ktoré efektívne adresujú konkrétne problémy na úrovni jednotlivca, domácnosti, firmy alebo mesta, majú podľa Kolesára veľkú príležitosť rýchlo rásť.

- Reklama -