Moldavsko: Proeurópska prezidentka Sanduová prehlásila, že zlodeji budú vo väzení a nie vo vedení krajiny

0
Proeurópska opozičná politička, bývalá moldavská premiérka a nová prezidentka Moldavska Maia Sanduová. Foto: TASR/AP

Sedem európskych prezidentov, vrátane prezidentky SR Zuzany Čaputovej, vyjadrilo listom podporu novej moldavskej prezidentke Maii Sanduovej. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Prezidenti v liste blahoželajú novej prezidentke k jej inaugurácii do funkcie. List okrem slovenskej prezidentky podpísali prezident Litvy Gitanas Nauseda, poľský prezident Andrzej Duda, estónska prezidentka Kersti Kaljulaid, rumunský prezident Klaus Iohannis, lotyšský prezident Egils Levits a prezident ČR Miloš Zeman.

“Maia Sanduová dostala silný mandát od občanov Moldavskej republiky, ktorí očakávajú zmeny, ambicióznejší reformný program, demokraciu a užšie väzby s EÚ. V tejto súvislosti vyjadrujeme úplnú podporu Maii Sanduovej a jej úsiliu o konsolidáciu vykonávania reforiem založených na demokratických hodnotách, základných slobodách a vláde zákona,” uvádza sa v liste.

Prezidenti v liste ďalej vyhlasujú, že stoja za prezidentkou Sanduovou v jej úsilí o vytvorenie funkčného demokratického systému v krajine, ktorý odráža vôľu moldavského ľudu. Sú tiež pripravení podeliť sa s ich skúsenosťami s reformami a európskou integráciou, ktoré by mohli prispieť k prosperite a blahu Moldavska na jeho ceste k Európskej únii. “Znovu opakujeme našu neochvejnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Moldavska a európskej ceste zvolenej jeho občanmi,” píše sa v liste.

Nová moldavská prezidentka Maia Sanduová zložila vo štvrtok prísahu a ujala sa úradu. Stala sa tak prvou ženskou prezidentkou v histórii tejto bývalej sovietskej republiky, informovala agentúra AFP.

Proeurópsky orientovaná Sanduová v novembrových voľbách prekvapivo zvíťazila nad Ruskom podporovaným prezidentom Igorom Dodonom.

Stredopravá politička, ktorý predtým pracovala pre Svetovú banku, bola slávnostne inaugurovaná za účasti poslancov a sudcov Ústavného súdu. Dodon a poslanci jeho strany sa inaugurácie nezúčastnili.    

 “Vyčistíme túto krajinu, zlodeji budú vo väzení a nie vo vedení krajiny,” uviedla nová moldavská prezidentka, zopakujúc tak sľuby zo svojej kampane. Sanduová vo svojom inauguračnom príhovore tiež uviedla, že predčasné voľby sú “jediným spôsobom ako očistiť parlament a nastoliť spravodlivosť v krajine”.

Tisíce priaznivcov Sanduovej ju po slávnostnej inaugurácii zdravili pred Palácom republiky v Kišiňove a skandovali “Maia Sanduová a ľudia!” a “Ľudia vás milujú!” Sanduová potom spolu s členmi svojej Strany akcie a solidarity išla do prezidentského paláca na ceremóniu, kde jej Dodon oficiálne odovzdal úrad.

Deň pred Sanduovej inauguráciou podal moldavský premiér Ion Chicu podal demisiu a spolu s ním odstúpila aj celá prorusky orientovaná vláda. Premiér po stretnutí s odchádzajúcim prezidentom Dodonom povedal, že demisiou chce uvoľniť cestu pre konanie predčasných volieb.

Začiatkom decembra vyšlo do ulíc v Kišiňove asi 20.000 demonštrantov požadujúcich predčasné voľby po tom, čo poslanci prijali zákon, podľa ktorého ministerstvo bezpečnosti a informácií už nebude podriadené hlave štátu, ale parlamentu. Tento krok bol vnímaný ako posilnenie právomocí parlamentu, kde majú prevahu proruskí socialisti (PSRM) podporujúci prezidenta Dodona.
      

- Reklama -