Konečne. Európska únia a Británia dospeli k dohode. Dokument má 2000 strán.

0
WA 11 Boulogne-sur-Mer - Rybár èistí svoju sie v prístave severofrancúzskeho mesta Boulogne-sur-Mer, ktoré sa nachádza neïaleko Lamanšského prielivu vo štvrtok 10. decembra 2020. Rybolov a pravidlá spravodlivej hospodárskej súaže sú hlavné sporné body rokovaní na dosiahnutie pobrexitovej obchodnej dohody medzi Britániou a EÚ. Britský premiér Boris Johnson v piatok vyhlásil, že šance Británie na dosiahnutie pobrexitovej obchodnej dohody s Európskou úniou miznú, prièom sa blíži koneèný termín pre rozhodnutie, èi vôbec pokraèova v rozhovoroch. Aj predsedníèka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok už skôr na summite EÚ uviedla, že rokovania so Spojeným krá¾ovstvom v súvislosti s dohodou o budúcom partnerstve sa nevyvíjajú dobre. Spojené krá¾ovstvo oficiálne opustilo Európsku úniu 31. januára 2020 a 31. decembra, po skonèení takzvaného prechodného obdobia, opustí aj jednotný trh EÚ a colnú úniu. Ak nebude uzavretá dohoda o budúcom partnerstve, obchodné vzahy medzi euroblokom a Britániou sa budú riadi iba spomínanými pravidlami WTO. FOTO TASR/APFisherman Nicolas Bishop of the Jeremy-Florent II fishing boat cleans a net at the port of Boulogne-sur-Mer, northern France, Thursday, Dec. 10, 2020. Fishing rights are a sticking point in negotiations between the U.K. and the European Union about a post-Brexit trade deal. The EU has demanded widespread access to British fishing grounds that historically have been open to foreign trawlers. But in Britain, gaining control of the fishing grounds was a main issue for the Brexiteers who pushed for the country to leave the EU. (AP Photo/Thibault Camus) *** Local Caption *** rybné hospodárstvo sporný bod

Európska únia (EÚ) a Británia oznámili, že dospeli k obchodnej dohode.

Návrh dohody bol načrtnutý už v stredu (23. 12.) vrátane kvót na rybolov a pôvodne sa očakávalo, že dohodu ohlásia už vo štvrtok predpoludním. Rokovania sa však zasekli na konkretizácii presných čísel týkajúcich sa každého druhu, ktorý môžu rybári z EÚ chytať v britských vodách.

Dohoda umožní po 31. decembri 2020 obchod bez ciel a kvót rovnako ako spoluprácu v oblastiach od bezpečnosti po letectvo. Finálny dokument, ktorý má okolo 2000 strán, potom ešte budú musieť schváliť britský premiér Boris Johnson, vlády členských štátov EÚ, rovnako ako parlamenty na oboch stranách.

- Reklama -