Trump v posledných chvíľach v roli prezidenta udeľuje milosti spojencom i rodine

0
Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Odchádzajúci americký prezident Donald Trump v stredu udelil milosť 26 ľuďom vrátane Rogera Stonea a Paula Manaforta, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Trump okrem iných udelil milosť svojmu dlhoročnému spojencovi Stoneovi, vedúcemu kampane pred voľbami v roku 2016 Manafortovi, či Charlesovi Kushnerovi – otcovi svojho zaťa Jareda Kushnera.

Stone a Manafort boli odsúdení v súvislosti s vyšetrovaním špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera, píše na svojej webovej stránke stanica CNN.Stonea v novembri 2019 uznali za vinného vo všetkých bodoch z klamania Kongresu, bránenia súdnemu procesu a ovplyvňovania svedkov.

Dlhoročný politický poradca republikánov Manafort bol v roku 2019 odsúdený na sedem a pol roka väzenia za daňové zločiny, bankový podvod a sprisahanie, pričom väčšina obvinení súvisela s jeho podnikaním na Ukrajine s politikmi a magnátmi spriaznenými s Ruskom. V máji tohto roka ho však z väzenia prepustili, aby ho ochránili pred nákazou koronavírusom SARS-CoV-2, a zvyšok trestu si odpykával v domácom väzení.

Charlesa Kushnera uznali za vinného po tom, ako sa v roku 2004 priznal k daňovým únikom, ovplyvňovaniu svedkov a nezákonným príspevkom na kampaň, uvádza na svojej webovej stránke agentúra Reuters.

Trump už v utorok omilostil 15 ľudí vrátane dvoch, ktorí boli odsúdení v spojitosti s údajným zasahovaním Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016, a štyroch žoldnierov odsúdených za zabitie irackých civilistov.

- Reklama -