Revolúcia v štátnych nákupoch, alebo rozkrádačka za miliardu ročne? Občania sa môžu pridať k iniciatíve mimovládok

0
Zľava podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý a predseda vlády SR Igor Matovič (Foto: TASR)

Novela pravidiel pre verejné obstarávanie, ktorú predložil podpredseda vlády SR Štefan Holý do parlamentu prekvapila mnohých odborníkov, občanov ale najmä zástupcov mimovládnych organizácií, ktoré sa zasadzujú za transparentnosť, zastavenie korupcie, čestnosť a tiež za neplytvanie verejnými financiami.

Protikorupčné mimovládne organizácie podávajú k návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní zásadné pripomienky a vyzývajú občanov k podpisom. Najmä preto, že spomínaná novela zužuje priestor pre verejnú kontrolu zákaziek a výrazne zväčšuje možnosti politikov či úradníkov prideliť zákazky vopred vybraným firmám.

Novela zákona by mala podľa Holého verejné obstarávania zrýchliť a mali by byť viac transparentné. Navrhuje pre celú oblasť podlimitných zákaziek nový postup nakupovania. Cez štátny systém sledovania vývoja cien by sa podľa neho mali sledovať priemerné trhové ceny za nákupy verejnej správy. Zvýšenie transparentnosti má podľa Holého priniesť aj rozšírenie okruhu povinne zverejňovaných zmlúv v Centrálnom registri zmlúv.

Viaceré parlamentné strany pred voľbami  a napokon aj vo vládnom programe, sľubovali, že  budú bojovať proti korupcii a všetko, čo urobia bude transparentné a kontrolovateľné.  Nuž, tento návrh podpredsedu vlády SR Štefana Holého tak vôbec nevyzerá. Práve naopak, podľa mimovládnych organizácií zvyšuje riziko korupcie a klientelizmu pri približne dvetisíc zákazkách za miliardu eur ročne.

Mimovládne organizácie po analýze návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní navrhujú hromadnú pripomienku, ktorú môžu podporiť aj občania.

Komentáre k predloženej novele zákona majú: Transparency International Slovensko, Nadácia Zastavme korupciu, Slovensko.Digital, Aliancia Fair-play a Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy. Tieto protikorupčné organizácie už zbierajú podpisy pod hromadnú pripomienku, ktorá by prinútila predkladateľa návrhu s nimi ich pripomienky prediskutovať. Podpredseda vlády Štefan Holý nebol ochotný do dnešných dní sa s mimovládnymi organizáciami stretnúť, tobôž diskutovať.

„Vláda nemôže zrýchľovať nákupy a čerpanie eurofondov tak, že otvorí priestor na ich rozkrádanie. Najlepšie by bolo, keby vláda tento návrh stiahla úplne,” hovorí Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu.

„Je nemysliteľné, aby sa „revolúcia“ v štátnych nákupoch, ktorá sa dotkne tisícok úradov a desaťtisícov podnikateľov robila bez širšej diskusie a komplexnej analýzy súčasného stavu,“ tvrdí Gabriel Šípoš z Transparency.

Mimovládky navrhujú, aby sa takzvané podlimitné zákazky nevyňali zo zákona a nezvyšovala sa tak úroveň hodnoty, do ktorej možno zadať zákazky bez centrálneho zverejňovania kritérií, súťažných podkladov, zápisníc z vyhodnotenia ponúk či samotných ponúk uchádzačov. Ak sa zníži transparentnosť v dostupnosti informácií, dôjde k nižšej súťaživosti tendrov a to bude mať negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, ale tiež možno predpokladať vyšší počet predražených nákupov aj na verejné financie. „Plánované referencovanie cien či zverejňovanie faktúr sú síce kroky vítané, ale vzhľadom na ostatné kroky, by celkové zúženie transparentnosti tendrov nezvrátili,“ podčiarkujú zástupcovia mimovládnych organizácií vo svojej tlačovej správe.

Taktiež navrhujú, aby sa neznižovala povinná archivácia dokumentov z obstarávaní z aktuálnych desať na päť rokov. Úrad pre verejné obstarávanie by mal mať právo žiadať od obstarávateľov kompletnú dokumentáciu k zákazkám a tiež od orgánov činných v trestnom konaní získať informácie týkajúce sa nimi kontrolovaných tendrov. Ak o tieto možnosti príde, oslabí sa kontrola zákaziek .

„Postavenie ÚVO pri kontrole tendrov musí byť silnejšie a nezávislejšie ako dnes, čo je v protiklade k vládnemu návrhu,“ konštatuje Peter Goliaš z INEKO.

„Návrh novely vnímame kriticky, nakoľko vytvára priestor pre nekalé praktiky a obmedzuje verejnú kontrolu. Implementáciu informačného systému pre referenčné ceny považujeme za ťažko realizovateľnú. Žiadame preto legislatívny proces zastaviť a konečne otvoriť odbornú diskusiu zo strany vicepremiéra Holého,”  dodáva k iniciatíve Peter Kulich za Slovensko.digital.

Občania môžu podporiť iniciatívu mimovládok svojim podpisom na stránke
https://transparency.sk/sk/pripomienka

Hromadnú pripomienku plánujú mimovládky zaslať ešte do konca tohto roka.

- Reklama -