USA: Ďalšia socha generála ide do skladu. Lee “stál” v Kapitole vedľa Washingtona

0

Sochu Roberta Leeho, generála Konfederácie z obdobia americkej občianskej vojny, v pondelok odstránili z budovy Kapitolu vo Washingtone, informovala agentúra AP.

Výbor v americkom štáte Virgínia podľa AP rozhodol, že generál Lee nie je vhodný symbol tohto štátu. Odstránenie sochy žiadal guvernér Virgínie Ralph Northam, podľa ktorého je Konfederácia “symbol rasistickej a spornej histórie Virgínie”.

Výbor navrhol, aby sochu Leeho nahradili sochou Barbary Johnsovej – aktivistky v oblasti ľudských práv -, píše spravodajský portál Politico.

Socha generála Leeho stála od roku 1909 v čestnej sále Kapitolu, v ktorej má každý štát USA dve sochy, pripomína AP. Socha Leeho zastupovala štát Virgínia spoločne so sochou prvého prvého prezidenta USA Georgea Washingtona.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová v júni žiadala odstránenie 11 sôch z budovy Kapitolu v súvislosti s vlnou protestov proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite, píše Politico.
      Snemovňa reprezentantov v júli schválila opatrenie, ktorým sa z Kapitolu Spojených štátov odstránia sochy ľudí, ktorí počas občianskej vojny v 19. storočí slúžili v jednotkách Konfederácie podporujúcej otroctvo.

- Reklama -