EMEA schválila vakcínu Pfizer-BioNTech a odporúča ju aplikovať aj v Európe

0
Zdravotná sestra drží experimentálnu vakcínu, ktorú vyvinula farmaceutická spoločnosť Moderna v spolupráci s americkým Národným zdravotníckym inštitútom (NIH). Foto: TASR/AP

Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok schválila vakcínu vyvinutú nemeckou firmou BioNTech a americkou farmaceutickou spoločnosťou Pfizer na podmienečné použitie v EÚ. Informovala o tom na tlačovej konferencii riaditeľka EMA Emer Cookeová.

“S potešením oznamujem, že vedecký výbor EMA sa dnes stretol a odporučil podmienečné povolenie na uvedenie vakcíny vyvinutej Pfizer a BioNTech na trh v EÚ,” uviedla Cookeová. Poznamenala, že  “v tejto chvíli neexistujú dôkazy, ktoré by nasvedčovali tomu, že táto vakcína nebude fungovať proti novému variantu” koronavírusu, ktorý zistili v Británii.

Na základe klinických štúdií a príbalového letáku, ktorý k vakcíne vydal Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA), má táto očkovacia látka 95-percentnú účinnosť.

Očakáva sa, že Európska komisia na svojom poslednom tohoročnom zasadnutí z 23. decembra vydá oficiálne povolenie na uvedenie vakcíny na európsky trh.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová minulý týždeň vyzvala členské krajiny Únie, aby očkovanie začalo vo všetkých  krajinách súčasne, a to od 27. decembra.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) uviedol, že “vakcína je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov a spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu vakcín platných v Európskej únii,” uvádza ŠÚKL vo tlačovej správe.

- Reklama -