Jens Spahn: Vakcíny sú účinné aj proti novému kmeňu koronavírusu

0
Autá jazdia okolo gasometra s neónovým nápisom "Stay Safe" v skorých ranných hodinách v Berlíne. (Foto: TASR/AP)

Experti z Európskej únie sa domnievajú, že existujúce vakcíny proti koronavírusu sú účinné aj proti novému, rýchlo sa šíriacemu kmeňu, ktorý zistili v Británii. Podľa agentúry AFP to uviedol v nedeľu nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

“Podľa všetkého, čo doposiaľ vieme,” nový kmeň “nemá žiadny vplyv na vakcíny”, ktoré zostávajú “rovnako účinné”, povedal Spahn s odvolaním sa na “rozhovory medzi odborníkmi z európskych úradov”.

Britský premiér Boris Johnson v rámci úsilia dostať pod kontrolu šírenie zrejme ešte nákazlivejšieho variantu koronavírusu v sobotu vyhlásil, že obyvatelia Londýna a juhovýchodnej časti Anglicka musia od nedele minimálne do 30. decembra “zostať doma”. Johnsonova vláda už v pondelok oznámila, že nový rýchly nárast počtu nakazených môže súvisieť aj s novým variantom koronavírusu.

Podľa Johnsona je nový kmeň koronavírusu prenosnejší o približne 70 percent. Podľa odborníkov však nič nenasvedčuje tomu, že by nový variant vírusu spôsoboval väčšie zdravotné ťažkosti než predchádzajúce, alebo že by bol rezistentný na novovyvinuté vakcíny..

- Reklama -