Rusko: Vláda podporila návrh na anulovanie doterajších Putinových mandátov

0
ruský prezident Vladimir Putin (Foto: TASR/AP)

Ruská vláda v piatok podporila návrh zákona o anulovaní doterajších prezidentských mandátov Vladimira Putina. Informovala o tom agentúra Interfax s tým, že v súlade s dodatkami k ruskej ústave môže byť Putin po roku 2024 znovu zvolený za prezidenta Ruskej federácie.

V marci tohto roku Putin podpísal novelu ústavy, ktorá de facto zaisťuje, že prezidentom môže zostať až do roku 2036. Dovtedy podľa “starej” verzie ústavy platilo, že prezidentskú funkciu v Rusku je možné zastávať len dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia, čo by znamenalo, že Putin by ako hlava štátu v roku 2024 skončil.

V novej ústave je toto obmedzenie zachované, ale  keďže ide o novelu ústavy, Putinovi sa jeho posledné dve funkčné obdobia anulujú a nebudú sa počítať. Tieto zmeny boli – v podstate pro forma – schválené aj v celoštátnom ľudovom hlasovaní.

Šesťdesiatosemročný Putin, bývalý agent KGB, je pri moci už vyše 20 rokov – najdlhšie zo všetkých ruských či sovietskych lídrov od čias Josifa Stalina. Prvý raz sa stal prezidentom v roku 2000 a v tejto funkcii pôsobil do roku 2008, keď mu ústavné obmedzenia zabránili kandidovať aj na tretie funkčné obdobie. Následne sa stal premiérom a do prezidentského kresla sa vrátil v roku 2012, pričom prezidentské funkčné obdobie nechal medzičasom predĺžiť na šesť rokov. Jeho súčasný mandát mu má vypršať v roku 2024.

- Reklama -