Nemecko spolu s Rakúskom vyšetruje cezhraničnú sieť pravicových extrémistov

0
nemecký minister vnútra Horst Seehofer (Foto: TASR/AP)

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer sa v pondelok zaviazal, že úrady sa dostanú až k jadru údajného plánu na vyzbrojenie krajne pravicových extrémistov v Nemecku zbraňami, strelivom a výbušninami, zaistenými v susednom Rakúsku. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Rakúske úrady cez víkend oznámili, že nedávne zásahy viedli k zhabaniu 70 automatických a poloautomatických strelných zbraní, výbušnín a vyše 100.000 kusov streliva.

V Rakúsku bolo zatknutých päť ľudí vrátane hlavného podozrivého, 53-ročného Rakúšana známeho napojením na organizovaný zločin a krajne pravicový extrémizmus, informovali vyšetrovatelia vo Viedni.

Nemecký minister obrany Seehofer doplnil, že Berlín spolupracuje s Viedňou na prípade od októbra.

Nález “takého veľkého množstva” zbraní, munície a výbušnín označil za “alarmujúci” a prisľúbil úplné vyšetrenie prípadu.

“Toto obzvlášť platí pre pravicovo-extrémistické pozadie podozrivého v Rakúsku,” uviedol minister v písomnom vyhlásení.

V nemeckých spolkových krajinách Bavorsko a Severné Porýnie-Vestfálsko boli zatknutí dvaja údajní komplici, uviedlo nemecké ministerstvo vnútra.

Rakúske úrady informovali, že pri zásahoch sa našlo značné množstvo drog a podľa vyšetrovateľov sa narkotiká prepašované z Nemecka zrejme využívali na financovanie dodávok zbraní.

Uplynulý víkend rakúsky minister vnútra Karl Nehammer oznámil, že vyšetrovanie odhalilo “sieť, ktorá ukazuje prepojenie medzi prostredím pravicového extrémizmu a organizovaného zločinu”.

Dodal, že niektoré osoby z tejto siete patria do “neonacistickej scény, ktorá je žiaľ v Rakúsku už nejaký čas známa”.

Rakúska tlačová agentúra APA priniesla informácie, že medzi zbraňami sa nachádzali samopaly, útočné pušky a ručné strelné zbrane.

“Podozrenie, že zbrane a strelivo boli určené pre Nemecko, si vyžaduje úplné a celkové vyšetrovanie,” zdôraznilo nemecké ministerstvo vnútra. Dodalo, že ďalšie podrobnosti o náleze alebo zatknutých osobách nezverejní, aby neohrozilo prebiehajúce vyšetrovanie.

- Reklama -