VIDEO Krajčí: Opatrenia sa sprísnia. V hre je aj zákaz vychádzania

0
minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS) a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) počas brífingu po 59. rokovaní vlády SR v Bratislave 14. decembra 2020. (Foto: TASR)

Opatrenia, ktoré majú začať platiť od pondelka (21. 12.), sa majú sprísniť. V hre je aj zákaz vychádzania, ktorý sa má ešte špecifikovať, aby sa eliminovalo riziko šírenia nákazy. Po pondelkovom rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Záväzné uznesenia vlády majú prijať na stredajšom (16. 12.) rokovaní vlády.

Na vláde sa podľa Krajčího hlasovalo o troch možných termínoch, odkedy budú platiť prísnejšie opatrenia. Keďže skoršie termíny ako minulý týždeň avizovaný 21. december nemali dostatočnú podporu ministrov, opatrenia sa sprísnia od tohto termínu.

“Sprísnenie sa nebude týkať len zatvorenia obchodných prevádzok, ale v hre je aj zákaz vychádzania s výnimkami, ktoré by sme potom radi došpecifikovali tak, aby sme čo najviac eliminovali epidemiologické riziko, ktoré nám počas nasledujúcich sviatkov hrozí,” informoval Krajčí s tým, že treba tiež čo najrýchlejšie zastaviť obrovský nápor epidémie spočívajúci v náraste infikovaných a hospitalizovaných s ochorením COVID-19.

Deťom, ktoré momentálne chodia do škôl, minister odporúča, aby pred návštevou starých rodičov cez sviatky boli predtým aspoň päť dní doma. Na celoplošné testovanie nie je dostatok testov.

Na snímke zľava minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS), minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) počas brífingu po 59. rokovaní vlády SR v Bratislave 14. decembra 2020. (Foto: TASR)

Minister hospodárstva Richard Sulík ocenil prijatie epidemiologického plánu, ktorý má názov Covid automat.

“Od určitého obdobia budeme pri schvaľovaní pandemických opatrení postupovať podľa semaforu. Je to dobré preto, aby ľudia boli pripravení, čo sa stane, keď sa situácia zlepší a čo v opačnom prípade. Na to, aby bolo Slovensko považované za červenú zónu a v celej krajine platili tvrdé opatrenia, musí byť počet hospitalizovaných viac ako 1 500 alebo faktor šírenia nákazy viac ako 1,1; či počet nových denných prípadov viac ako 1 000. Ak toto bude splnené, opatrenia budú celoplošné. Ak nie, opatrenia budú iba na regionálnej úrovni,” objasnil Sulík.

 V utorok (15. 12.) od 14.00 h sa podľa Sulíka uskutoční pracovné stretnutie, kde chcú doladiť COVID automat. “Sú to už len technické detaily. V stredu to chceme na vláde už len schváliť. Budeme tam schvaľovať aj opatrenia, ktoré budú platiť od pondelka. Budú to prísne opatrenia, nevyhneme sa im, lebo momentálne sa vírus vymkol spod kontroly,” povedal. Verí, že ak “budeme mať toto všetko za sebou, tak po Novom roku, ak nie všetci, tak aspoň regióny, ktorým sa bude dariť najlepšie, sa budú môcť vrátiť k normálnejšiemu životu”.

Vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) informoval, že v stredu sa majú prijať dve uznesenia. Prvým uznesením sa prijmú opatrenia, ktoré budú platiť od pondelka, a druhým chcú prijať COVID automat.

- Reklama -