Trump: Bezo mňa by vakcína nebola ešte päť rokov

0
Americký exprezident Donald Trump (Foto: TASR/AP)

Dosluhujúci americký prezident Donald Trump v nedeľu vyhlásil, že vakcína proti novému koronavírusu by bez jeho pričinenia nebola k dispozícii nasledujúcich päť rokov. Británia pritom začala s očkovaním proti koronavírusu už minulý týždeň, uviedla v pondelok internetová stránka britského denníka The Independent.  

Trump svoj názor vyslovil krátko po tom, čo americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok schválil pre núdzové použitie vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNtech.

“Ak by som nebol prezidentom – a povedia to takmer všetci, aj (moji) nepriatelia – tak vakcínu by ste nemali (najbližších) päť rokov,” uviedol Trump v rozhovore pre americkú televíznu stanicu Fox News.

Na Twitteri rovnako vyhlásil, že vakcíny sa teraz v USA distribuujú s “päťročným predstihom”. Neskôr napísal, že sám očkovanie zatiaľ nemá naplánované, ale “teší sa naň v primeranom čase”. Reagoval tak na skutočnosť, že očkovanie vakcínou spoločností Pfizer a BioNTech by sa malo v krajine začať v pondelok. Zdravotnícke úrady odporučili, aby ju ako prvým podali zdravotníkom a klientom v domovoch dôchodcov. O postupe vakcinácie však budú rozhodovať jednotlivé štáty USA.

Zdroje agentúr Reuters a AP však v nedeľu informovali, že už tento týždeň by mali vakcínu ponúknuť vysokopostaveným činiteľom USA vrátane predstaviteľov Bieleho domu a ľudí pracujúcich v ich blízkom okolí. Podľa hovorcu Rady pre národnú bezpečnosť by najvyšší predstavitelia exekutívy, Kongresu i súdnictva mali byť zaočkovaní prioritne v súlade s protokolom, ktorý má zaistiť funkčnosť štátnej správy počas pandémie alebo katastrofy. Podľa The Independent však prezident zmenil svoje pôvodné rozhodnutie a jeho okolie dostane vakcínu “neskôr v rámci (očkovacieho) programu”.

- Reklama -