Z nedeľných diskusií: Krajčí chce zákaz vychádzania a Bittó Cigániková vedieť, čo bude po ňom

0
Logo Tv Markíza (Autor: TASR)

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) si myslí, že vo veci tvrdšieho lockdownu má podporu premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Pripomenul, že navrhnutý zákaz vychádzania musí odobriť vláda SR. Tá by mala podľa jeho slov zasadnúť skôr ako v stredu (16. 12.). Povedal to v nedeľnej politickej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Šéf rezortu zdravotníctva sa stotožňuje s názormi odborníkov, epidemiológov, podľa ktorých je situácia okolo nového koronavírusu veľmi vážna až kritická a ochorenie COVID-19 sa šíri reťazovo. “Ja si myslím, že áno,” reagoval na otázku, či si myslí, že má Matovičovu podporu pre opatrenia, o ktorých Krajčí informoval v piatok (11. 12.). Doplnil, že premiér zvažuje ešte ďalšie možnosti, ako pomôcť vylepšiť tvrdý návrh. Myslí si, že premiér mu rozumie a podporuje ho.

Zabezpečením dostatočných testovacích kapacít by sa podľa Krajčího mohol tento lockdown zjemniť. Víta, že majú presné zadanie na nákup antigénových testov. Doplnil tiež, že pandemický semafor, teda tzv. COVID automat, je vylepšený a je prienikom semaforu odborníkov z Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR a návrhov koaličnej strany SaS. Podľa Krajčího je na stole vlády a premiéra, cez ktorých musí prejsť.

Ku kauze okolo hospitalizácie predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) sa Krajčí nechcel vyjadriť, keďže Nemocnica svätého Michala nespadá pod rezort zdravotníctva, ale pod ministerstvo vnútra.

Doplnil tiež, že verí, že sa rezortu zdravotníctva podarí presvedčiť oveľa viac ľudí o dôležitosti očkovania. V tejto súvislosti poukázal aj na dezinformácie.

Predsedníčka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) komentovala, že sulíkovci by návrh tvrdšieho lockdownu podporili, keby ľudia vedeli, čo po ňom bude nasledovať. Uvítala by aj vytvorenie odškodňovacieho zákona. Na margo kauzy okolo Kollára uviedla, že sa snažila vypočuť si viaceré strany.

Podľa poslanca NR SR Michala Šipoša (OĽANO) sa v nemocnici postupne menia viacerí členovia vedenia. Odchod námestníčky pre ošetrovateľstvo podľa jeho slov nesúvisí s hospitalizáciou šéfa parlamentu.  

Podľa podpredsedu Smeru-SD Erika Kaliňáka ide v prípade Kollára o papalášizmus. Kaliňák dodal, že minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) by sa mal za politické spory ospravedlniť premiérovi Matovičovi.

- Reklama -