Rakúšania radia: Pozor pri nákupoch na internete, nedajte sa nachytať

0
Ľudia kráčajú na ulici okolo domu, na ktorom veje čierna zástava v centre Viedne 4. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Rakúska Komora práce (AK) upozorňuje spotrebiteľov na veľkú obozretnosť pri nákupoch na internete, predovšetkým z hľadiska súčasnej predvianočnej sezóny. Aj nečestní obchodníci často vystupujú ako seriózni, v skutočnosti však nimi nie sú.

Najviac majú spotrebitelia spozornieť pri vysokých zľavách alebo vtedy, ak obchodník umožňuje platbu len bankovým prevodom. Vzniká totiž riziko, že zaplatený tovar za dobrú cenu nikdy nedorazí.

Odborník AK pre ochranu spotrebiteľov Jakob Kalina varuje pred online obchodmi, ktoré predávajú falošné značkové produkty. Tie sa napokon ukážu ako predražený brak, napríklad namiesto koženej bundy príde produkt z umelej kože alebo sveter z polyesteru namiesto bavlny. “Možnosť dohody či reklamácie neexistuje, keďže tieto obchody sídlia mimo Európy a nedodržiavajú európske zákony,” povedal pre agentúru APA.

Ak sa chcú spotrebitelia vyhnúť podvodu od neznámeho obchodníka, odporúča komora zistiť si recenzie. Jednou z možností sú cenové porovnania na renomovaných portáloch. Spotrebiteľ by si mal pozrieť impressum, najmä adresu firemného sídla. V prípade čínskych či amerických obchodníkov totiž môžu k cene pribudnúť clá alebo kurzové poplatky.

Alarm by sa mal rozoznieť vtedy, ak na domovskej stránke predajcu nájdu kombináciu viacerých jazykov alebo neprehľadné menu. Ruky preč treba dať od online predajcov, ktorí umožňujú len platbu bankovým prevodom alebo kryptomenou.

- Reklama -