Šeliga: Na funkciu špeciálneho prokurátora by sa mali hlásiť špeciálne aj neprokurátori

0
Na snímke podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Foto: TASR

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) chce, aby sa do voľby špeciálneho prokurátora hlásili aj ľudia mimo prostredia prokuratúry. Uviedol to pre TASR s tým, že vyzýva všetkých, ktorí spĺňajú podmienky a uvažujú o tejto práci, prihlásiť sa. Poslanci z klubu Za ľudí sú zatiaľ dohodnutí, že nebudú nominovať žiadneho kandidáta. Termín na podávanie návrhov je 8. januára 2021.

 “Chcel by som vyzvať všetkých, ktorí o tejto práci uvažovali a spĺňajú podmienky, aby sa prihlásili. Špeciálne ľudia mimo prostredia prokuratúry,” povedal Šeliga.

Hoci sa klub Za ľudí dohodol, že nebude navrhovať kandidáta na šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), Šeliga si vie predstaviť situáciu, že by uvažoval o nominácii, ak “naozaj kvalitných kandidátov nebude mať kto navrhnúť”.

“Každý, kto bude spĺňať požiadavky na špeciálneho prokurátora, nech kandiduje. Ja si počkám na zoznam kandidátov a vypočutie. Potom sa rozhodnem a svoje poradie poviem verejne tak ako vždy doteraz,” reagoval na otázku, či by sa mal stať špeciálnym prokurátorom advokát Daniel Lipšic, ktorého meno sa v tejto súvislosti spomína.

Poslanci NR SR majú špeciálneho prokurátora voliť na schôdzi, ktorá sa začne 26. januára 2021. Špeciálny prokurátor sa bude voliť po tom, ako sa obvinený Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie. Kandidáti budú musieť prejsť verejným híringom podobne ako uchádzači na generálneho prokurátora či ústavného sudcu.

- Reklama -