Na trati Bratislava – Komárno sa mení dopravca, RegioJet končí

0
Autor: Facebook, RegioJet SK

Na trati Bratislava – Komárno sa tento víkend mení dopravca. RegioJet ukončí prevádzku na trase v sobotu (12. 12.). Od nedele (13. 12.) dopravu na tejto linke zabezpečí Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s rakúskymi ÖBB.

Za necelých deväť rokov prevádzky prepravili vlaky RegioJet na trase Bratislava – Dunajská Streda – Komárno a späť približne 25 miliónov cestujúcich. “Slovensko sa v roku 2012 stalo prvou krajinou v strednej Európe, v ktorej v takej miere zabezpečoval na objednávku štátu základnú dopravnú obslužnosť neštátny dopravca,” skonštatoval hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj s tým, že po príchode tohto dopravcu sa ročný počet prepravených cestujúcich od roku 2011 zvýšil až na štvor- až päťnásobok.

Posledným vlakom RegioJet na trase Bratislava – Komárno bude v sobotu spoj s odchodom z Bratislavy o 23.05 h a príchodom do Dunajskej Stredy o 0.07 h po polnoci. Cestovné lístky, ktoré majú cestujúci kúpené u dopravcu RegioJet a majú platnosť aj po 13. decembri, zostávajú na základe dohody oboch dopravcov aj naďalej v platnosti. Cestujúci ich tak môžu bez akýchkoľvek zmien ďalej využívať. “RegioJet tiež bezplatne odovzdá do majetku manažéra infraštruktúry ŽSR parkovisko P+R v Kvetoslavove a Dunajskej Strede a päť kusov prístreškov na zastávkach,” dodal Ondrůj.

Zároveň poznamenal, že dopravca zostáva na Slovensku aktívny v diaľkovej medzinárodnej a vnútroštátnej doprave na trasách Košice – Žilina – Praha a späť a Žilina – Bratislava – Praha a späť. Tieto spoje prevádzkuje bez dotácie štátu a chce ich aj naďalej v budúcnosti rozvíjať. V lete bude RegioJet opäť spájať vlakmi Slovensko s jadranským pobrežím v Chorvátsku.

V súčasnosti je už vyhlásená súťaž na prevádzkovateľa na trati Bratislava – Komárno, ktorý ju bude obsluhovať od roku 2023 nasledujúce desaťročie. RegioJet avizoval, že sa tiež zúčastní na výberovom konaní.

Dovtedy dopravu na frekventovanej trati Bratislava – Komárno od decembra tohto roka na nasledujúce dva roky zabezpečí rakúsky národný dopravca ÖBB a ZSSK. Ministerstvo dopravy tvrdí, že spojenie dvoch národných dopravcov prinesie predovšetkým vyššiu kvalitu cestovania za nižšiu cenu.

- Reklama -