Holandsko vyhostilo dvoch ruských diplomatov, označilo ich za špiónov

0
dočasný holandský premiér Mark Rutte (Foto: TASR/AP)

Holandsko vykázalo z krajiny dvoch ruských diplomatov, ktorí pracovali pre ruskú Službu zahraničnej rozviedky (SVR). Vo štvrtok to oznámila holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD), ktorú citovala agentúra AFP.

Rusi podľa AIVD pracovali na ruskej ambasáde v holandskom Haagu ako akreditovaní diplomati

AIVD ďalej vo vyhlásení uvádza, že jeden zo špiónov vybudoval veľkú sieť informátorov, ktorí pracovali vo firmách pôsobiacich v oblastiach umelej inteligencie, polovodičov a nanotechnológií, ktoré majú civilné, avšak aj vojenské aplikácie.

“Niektorým jedincom tento príslušník spravodajskej služby za ich informácie platil,” pričom druhý Rus mu pomáhal, pokračuje AIVD.

Holandsko oboch diplomatov označilo za nežiaduce osoby, čo znamená, že krajinu musia bezprostredne opustiť.

Správa prišla deň po kyberútoku na Európsku agentúru pre lieky (EMA) v Amsterdame. Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že tieto dva incidenty spolu súvisia.

Holandské úrady v roku 2018 vyhostili štyroch údajných ruských špiónov po tom, čo sa pokúsili zaútočiť na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu a použili na to zariadenia uložené v zadnej časti auta zaparkovaného v susediacom hoteli.

- Reklama -