Jánošík v novom svetle podľa Jakuba Nvotu v Divadle Aréna

0
Divadlo Aréna. Foto: TASR

Bratislavské Divadlo Aréna uvádza v pondelok premiéru inscenácie Jánošík – Príbeh vraha?, ktorou rozširuje svoj tzv. Občiansky cyklus. Hru režiséra Jakuba Nvotu mali pôvodne odpremiérovať už v októbri, nestalo sa tak pre zlú pandemickú situáciu, ktorá si vyžiadala opätovné zatvorenie divadiel. Nvota v spolupráci s Historickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) predstavuje osudy nášho národného hrdinu Juraja Jánošíka v novom svetle, na základe autentických dobových materiálov.

 “Snažíme sa o napätie medzi tým, čo je legenda a kto vlastne Jánošík bol. Vieme, že to bol zbojník, to je nesporné, vieme o tom, že sa zúčastnil na mnohých prepadoch, ale to súvisí s dobou,” povedal pre TASR riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura. Ďalej upozornil, že v približnom čase narodenia zbojníckej legendy boli koncom 80. a začiatkom 90. rokov 17. storočia pokrstení až štyria Jurajovia Jánošikovia. “My sa prikláňame k májovému Jánošíkovi, (narodený 16. mája 1688 – pozn. TASR), jeho matka bola Czingeľová. Zaujímavé je, že podľa vlastnej výpovede jeden z lupov – prstienok, daroval jednému peknému dievčaťu, ktoré sa volalo Czingeľová.” Kukura komentoval aj podtitul inscenácie Príbeh vraha?. Podľa neho je to fundamentálna otázka: “Jánošík bol za vraždu súdený, skutok mu však nedokázali. Dokázali mu, že bol toho prítomný, hovoril, že v čase, keď zavraždili farára Vrtíka, pil vodu.”

Hra, ktorú Jakub Nvota napísal na objednávku Divadla Aréna, sa odohráva v dvoch základných časových pásmach. “Jedno je autentické, začiatok 18. storočia, a druhé o 130 rokov neskôr, keď sa k legende vyjadrujú štúrovci, ktorých považujeme za znovuzroditeľov tejto legendy. Tá pretrvávala nielen v oral history nášho národa, ale aj v umeleckých spracovaniach, či už filmových, divadelných alebo literárnych,” priblížila pre TASR dramaturgička Saša Sarvašová. Ďalej podčiarkla, že divadelný obraz Jánošíka vznikol na základe doby a spoločnosti, v ktorej žil. “Tak, ako sa o to snažíme vo všetkých inscenáciách, nielen nášho Občianskeho cyklu. Jakub Nvota je autorom dramatizácie Švejk, ktorá takisto ukazuje pokrivený obraz toho, ako ľudia v tom čase fungovali, podobným kľúčom pristupoval k Jánošíkovi,” dodala k inscenácii, v ktorej sme svedkami dialógov Rákocziho, Berčéniho, veliteľa pešieho pluku Viliama Winklera. Stretávame sa aj s farárom Vrtíkom, ktorý sa stal obeťou prepadnutia Jánošíkovskej družiny, ale aj s veľmi zaujímavou postavou Tomáša Uhorčíka. “Bol šedou eminenciou celej zbojníckej scény. Paralely, ktoré nachádzame s dnešnou dobou a súčasným dianím, sú mimoriadne aktuálne, v niektorých prípadoch až mrazivé,” konštatovala Sarvašová. Novú inscenáciu žánrovo označila za “grotesku o nás a o našej dobe, ktorá sa odohráva pred 300 rokmi”.

V úlohe Jánošíka sa divákom predstaví Richard Autner, Uhorčíka a ďalšie postavy hrá Ondrej Kovaľ. Aj ostatní herci stvárňujú okrem hlavných postáv i vedľajšie. Huncaga stvárňuje Juraj Loj, Rákocziho Kamil Mikulčík, farára a ďalšie postavy Roman Pomajbo. V inscenácii ďalej hrajú Broňa Kováčiková a Elena Podzámska.

Scénu navrhol Karel Czech, autorom hudby a textov piesní je Martin Geišberg. V inscenácii zaznejú verše Jána Kalinčiaka z básne Túženie. Kostýmy do inscenácie zapožičala RTVS.

Premiéra sa uskutoční 7. a 8. decembra.

- Reklama -