Európsky súd pre ľudské práva dal za pravdu obetiam policajnej razie v Moldave nad Bodrou z roku 2013

0
Razie na Zemplíne, ktoré sú spájané s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky (Autor: TASR)

Verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý rozhodol 1. septembra 2020 v prospech obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013, sa 1. decembra stal právoplatným. Informuje o tom Kancelária verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej.

 „Po dlhoročnom nespravodlivom procese sa po preskúmaní prípadu zo strany ESĽP jasne ukázalo, že základné práva sťažovateľov boli porušené. Vítam, že rozhodnutie je právoplatné a obetiam razie sa dostane náležitá satisfakcia. Verím, že spravodlivého verdiktu sa dočkajú aj ďalší sťažovatelia, a tiež, že toto rozhodnutie bude zohľadnené v rozhodovacej praxi domácich súdov,“ uviedla ombudsmanka.

Pripomenula, že v roku 2018 požiadala (prvýkrát od vzniku úradu) o vstup do konania pred ESĽP. Súd jej vstup povolil, na základe čoho mu poskytla svoje stanovisko ako tretia strana. Sťažovateľov zastupovala pred ESĽP mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva.

Rozhodnutie ESĽP sa týka prípadu policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013, konkrétne porušenia ľudských práv obetí razie a jej preskúmavania. Po policajnom zásahu 19. júna 2013 na ulici Budulovská v Moldave nad Bodvou obžalovali šiestich Rómov, ktorí uviedli, že ich policajti bezdôvodne a brutálne bili. Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra SR, ktorá zásah preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu.

- Reklama -