Vláda SR môže núdzový stav predlžovať opakovane, ak jej to schváli NR SR

0
Protestujúci pred Úradom vlády SR počas neohlásenej protivládnej demonštrácie v Bratislave 17. októbra 2020. Foto: TASR


Vláda by mohla vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať najviac o 40 dní. Schváliť to však musí Národná rada SR. Rozhodol o tom v pondelok vládny kabinet, ktorý schválil návrh ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Vláda zároveň schválila návrh prijať ho v skrátenom legislatívnom konaní.

Takýto krok zdôvodňuje poznatkami z praxe a nemožnosťou objektívne vyriešiť situáciu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu počas núdzového stavu trvajúceho najviac 90 dní. Opakované predĺženie núdzového stavu však musí parlament odobriť najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti predĺženého núdzového stavu. “Cieľom je vytvoriť ústavnú poistku v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike,” vysvetľuje vláda s tým, že takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu. Ustanoviť sa majú aj obmedzenia a povinnosti pre núdzový stav vyhlásený z iného dôvodu ako z dôvodu ohrozenia života a zdravia v súvislosti so vznikom pandémie.

Upraviť sa majú aj obmedzenia nedotknuteľnosti osoby, jej súkromia a obmedzenia slobody pohybu a pobytu. Vo väčšej miere majú podľa vlády zodpovedať potrebám prijímať efektívne opatrenia znižujúce pohyb obyvateľstva, a tým spomaliť šírenie infekčnej choroby v štádiu pred vznikom pandémie alebo v priebehu jej šírenia.

Vláda v reakcii na návrh ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu schválila aj návrh zákona o Ústavnom súde SR. Jeho cieľom je doplniť možnosť prieskumu rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu Ústavným súdom SR. Kabinet schválil návrh prijatia tohto zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

Vicepremiér pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) uviedol, že v súčasnosti vyhlásený núdzový stav na Slovensku, ktorý umožňuje napríklad presun zdravotníckych pracovníkov či materiálových zásob medzi zdravotníckymi a sociálnymi zariadeniami, sa skončí k 29. decembru. “Aby nedošlo k ohrozeniu či oslabeniu fungovania zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, je nevyhnutné, aby sa vláda i následne parlament zaoberali možnosťou predĺženia núdzového stavu. Takáto právna úprava doteraz v slovenskom právnom poriadku absentovala a v rámci koalície sme sa rozhodli prísť s návrhom na zmenu ústavného zákona, podľa ktorého sa vyhlasuje núdzový stav,” vysvetlil Holý.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) poukazuje na dôležitosť toho mať predvídateľný právny stav. Navrhovaná právna úprava podľa nej hovorí, že ak je zrejmá potreba zachovať núdzový stav a sú na to stále tie isté dôvody, tak vláda tú možnosť má. “Aby to nebolo zneužívané, je tu poistka spočívajúca v potvrdení rozhodnutia parlamentom,” poznamenala. Snahou návrhu je aj rozšíriť priestor, v ktorom rozhoduje vláda, ako môže obmedziť základné práva a slobody. “Fakticky však dostane vláda možnosť miernejšie zasahovať do základných práv a slobôd,” uviedla Kolíková s tým, že opatrenia sa môžu vymedziť napríklad na niektoré regióny či konkrétne osoby.

Potrebu prijať tieto zákony v skrátenom legislatívnom konaní ministerka zdôvodnila blížiacim sa koncom aktuálne platného núdzového stavu. “Legislatívny proces býva v mesiacoch. Aj z vyjadrení ministra zdravotníctva vyplýva, že veľmi pravdepodobne budú dôvody na predĺženie núdzového stavu. Preto predkladáme návrh v skrátenom legislatívnom konaní,” vysvetlila Kolíková.

- Reklama -