Vetrák: OĽANO pristupuje k novele Ústavy SR s rešpektom

0
Poslanec Národnej rady SR Milan Vetrák (OĽaNO). Foto: TASR

Hnutie OĽANO sa snaží k novele Ústavy SR pristupovať s veľkou dávkou rešpektu a zodpovednosti, bez extrémov. Pozmeňujúce návrhy, ktoré sme predložili na ústavnoprávnom výbore a v pléne v druhom čítaní boli avizované ministerke spravodlivosti od júla tohto roka. Bolo to v čase, keď sme začali rokovať k justičným ústavným zmenám pred schválením návrhu novely Ústavy SR vládou s tým, že konkrétne znenia zmien a doplnení budeme operatívne riešiť na samotnom rokovaní parlamentu.

Niektoré koaličné strany sa však k veci stavajú akoby vládna koalícia mala po Novom roku prísť o ústavnú väčšinu. Usilujú sa do predložených ústavných zmien dopĺňať ďalšie a ďalšie návrhy, žiaľ aj také, ktoré nie sú uvedené ani v Programovom vyhlásení vlády na roky 2020-2024.

Ak by sme my mali začať konať rovnakým spôsobom, museli by sme trvať na zapracovaní ústavných zmien, ktoré sa týkajú sfunkčnenia a záväznosti celoštátneho referenda, či aspoň rámcovej úpravy preventívnej kontroly ústavnosti, ktorá je uvedená aj v programovom vyhlásení vlády.

- Reklama -