Vatikán: Pápež František po škandáloch modernizuje finančný úrad

0
Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František po finančných škandáloch, vrátane prebiehajúceho interného vyšetrovania korupcie, zmodernizoval finančnú spravodajskú jednotku boja proti praniu špinavých peňazí Svätej stolice, informovala agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov Vatikánu.

Zmeny sa týkajú riadenia a organizácie Úradu pre finančné informácie (AIF), ktorý premenovali na Úrad pre dohľad a finančné informácie (ASIF), uviedol Vatikán.

Šéf zmodernizovaného úradu Carmelo Barbagallo, ktorý pôsobil ako vysoký poradca riaditeľstva bankového a finančného dozoru talianskej centrálnej banky – Banca d’Italia, uviedol, že zmeny, ktoré nariadil pápež František v podobe nového štatútu, posilnia zodpovednosti tohto subjektu, ktoré má v oblasti finančného dohľadu.

František, ktorý stavia na úsilí svojho predchodcu Benedikta XVI., ma v úmysle priniesť do Vatikánu viac zodpovednosti a transparentnosti.

ASIF bude pôsobiť v troch oblastiach: ostražitosť, pravidlá a právne záležitosti, a finančné informácie. Podľa nového štatútu zahŕňajú funkcie úradu “dohľad zameraný na prevenciu a boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu”.

- Reklama -