Nemecko: Očkovanie proti koronavírusu bude bezplatné a dobrovoľné

0
Žiak s ochranným rúškom nastupuje do metra pri jeho ceste do školy vo Frankfurte nad Mohanom 4. decembra 2020. (Foto: TASR/AP)

Nemecká vláda v piatok oznámila, že očkovanie proti novému koronavírusu SARS-CoV-2 bude pre všetkých obyvateľov krajiny bezplatné. Informovala o tom na svojej internetovej stránke stanica ORF.

“Očkovanie bude bezplatné, a to bez ohľadu na to, či je niekto poistený alebo nie, a nebude závisieť ani od toho, aké má poistenie,” povedal hovorca nemeckého ministerstva zdravotníctva Oliver Ewald.

Hromadné testovanie, aké prebehlo napríklad na Slovensku a momentálne sa začalo aj v Rakúsku, sa Nemecko zorganizovať nechystá. Riadi sa totiž odporúčaniami Inštitútu Roberta Kocha (RKI), ktorý preferuje očkovanie v ohniskách nákazy.

“Samotná stratégia testovania je v princípe nastavená tak, že sa testuje cielene, nie plošne. Všetci virológovia a experti nám hovoria, že hromadné testovanie má menšiu výpovednú hodnotu a preto je naša stratégia vždy zameraná na cielené testovanie tam, kde sa vyskytnú nakazení a kde potom zavádzame aj zodpovedajúce hygienické opatrenia,” povedal Ewald.

Hovorca vlády Steffen Seibert uviedol, že očkovanie bude dobrovoľné a plánovaná je informačná kampaň pre verejnosť. Neuvažuje sa o tom, že občania by mali za to, že sa nechajú zaočkovať, dostávať zaplatené.

Podľa piatkových dát z registra Nemeckého interdisciplinárneho združenia intenzívne a urgentnej medicíny (DIVI) bolo na jednotkách intenzívnej starostlivosti v Nemecku po prvý raz hospitalizovaných viac než 4000 ľudí. Až 60 percent z týchto 4011 pacientov potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu, píše agentúra DPA.

Nemecko hlásilo v piatok 432 úmrtí na koronavírus, čo je tretí najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. Najviac (487) ich evidovali v stredu. Ochoreniu COVID-19 tam doteraz podľahlo 18.034 ľudí. Za 24 hodín pribudlo 23.449 novoinfikovaných, čím sa ich celkový počet zvýšil na 1.130.238.

- Reklama -