Úrad verejného zdravotníctva: Od pondelka môžu žiaci a študenti s testom ísť do školy

0
classroom, school, education
Foto: Wokandapix, Pixabay

Od pondelka (7. 12.) budú môcť žiaci a študenti znova nastúpiť na druhý stupeň základnej školy a na stredné školy, musia však splniť podmienku testovania antigénovým alebo PCR testom nie starším ako sedem dní. Na výučbe sa môže zúčastniť najviac šesť osôb. Nariadenie má aj svoje výnimky. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Povinnosť preukázať sa testom sa nevzťahuje na osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace, tiež na osobu, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie antigénového testu alebo RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Povinnosť testovať sa neplatí ani pre osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím či pre osoby so závažnou poruchou autistického spektra, pre osoby s ťažkým, vrodeným alebo získaným imunodeficitom.

Podmienka rovnako neplatí pre onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii s leukopéniou alebo onkologicky liečených alebo s liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém. Testovať sa tiež nemusia žiaci a zamestnanci základných škôl pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, stredných špeciálnych škôl a odborných učilíšť a praktických škôl. Podmienka sa nevzťahuje ani na žiakov základných a stredných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí sa zúčastňujú na školskom vyučovaní v malých skupinách tvorených z najviac piatich žiakov a jedného pedagogického zamestnanca. Podmienka sa nevzťahuje zároveň ani na pedagogického zamestnanca vyučujúceho v takejto malej skupinke, rovnako v období od 7. do 9. decembra.

Tí, ktorí budú vstupovať do vnútorných alebo vonkajších priestorov školy, by mali mať pri sebe doklad, ktorý hovorí o tom, či sa na neho podmienka testu vzťahuje alebo nie. Požadovať predloženie takéhoto dokladu má štatutárny zástupca školy, prípadne ním poverená osoba, ktorá má právo do predmetného dokladu nahliadnuť. Doklad môže v niektorých prípadoch nahradiť potvrdenie o výnimke. Oznam o povinnosti preukázať sa negatívnym testom nie starším ako sedem dní by mal byť na škole umiestnený na viditeľnom mieste.

- Reklama -