Mikas: Pendlerom na hraniciach budú uznávať aj test zo zahraničia

0
Na snímke hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas (Foto: TASR)

Pendlerom, ktorí sa budú musieť na hraniciach od pondelka (7. 12.) preukázať negatívnym antigénovým alebo PCR testom, nie starším ako 14 dní, budú uznávať aj test vykonaný v zahraničí. V piatok to po rokovaní pandemickej komisie povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Vyhlášku bude v pondelok Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR aktualizovať.

Vykonaný test však musí byť certifikovaný na území Európskej únie (EÚ). Deti podľa jeho slov zatiaľ testy nepotrebujú. Mikas povedal, že po vydaní najnovšej vyhlášky dostal ÚVZ SR množstvo podnetov na podmienky týkajúce sa preukázania antigénovým testom vykonaným len v SR.

Tieto podmienky boli podľa jeho slov stanovené, pretože takýchto testov je množstvo, majú rôznu kvalitu a rôznych výrobcov a rovnako vznikalo množstvo otázok, aké potvrdenia pri kontrolách rešpektovať. Mikas zdôraznil, že argumenty verejnosti pri rozhodovaní počúvajú. “Po zvážení všetkých možností sa preto rozhodli pristúpiť k úprave vyhlášky,” dodal.

Povinnosť preukazovať sa testom bude podľa rezortu zdravotníctva platiť pre osoby pravidelne prekračujúce hranice SR, teda pre slovenských aj zahraničných pendlerov, občanov SR žijúcich v pohraničí susedných štátov, žiakov a študentov, aj pre osoby starajúce sa o svojich blízkych, osoby, ktoré obhospodarujú pôdu do desiatich kilometrov od hraníc, pre umelcov a ďalších pracovníkov v sektore kultúry, ktorí majú výnimku z domácej izolácie a následného testovania.

- Reklama -