Zábojník o Haščákovi: Každý obyčajne trpí následkami svojich činov

0
Juraj Zábojník, bezpečnostný analytik (Autor: TASR)

Zadržanie Haščáka z Penty? „Zadržaniu doposiaľ nedotknuteľných ľudí na Slovensku predchádza zadržanie bývalých významných predstaviteľov súdnictva, funkcionárov policajného prezídia a tajnej služby a, samozrejme, špeciálneho prokurátora. Dalo by sa to prirovnať k určitej exotermickej reakcii, nahromadeniu obrovského tepla, pretože niektorí zo zadržaných, ktorí sa rozhodli spolupracovať, sú ako tekutý dusík v teplej vode, ktorý vytvára explóziu,” hovorí bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Čo hovoríte na horúcu udalosť prvého decembrového dňa, zadržanie šéfa finančnej skupiny Penta, Jaroslava Haščáka? Veľa sa toho zatiaľ nevie, podozrení súvisiacich s ním je už niekoľko rokov viac.

Dôležité je, čo bude nasledovať po zadržaní v najbližších hodinách, respektíve dňoch a ako rozhodne sudca. Je to spoločnosťou ostro sledovaná kauza. Zadržaniu doposiaľ nedotknuteľných ľudí na Slovensku predchádza zadržanie bývalých významných predstaviteľov súdnictva, funkcionárov Policajného prezídia a tajnej služby a, samozrejme, špeciálneho prokurátora. Dalo by sa to prirovnať k určitej exotermickej reakcii, nahromadeniu obrovského tepla, pretože niektorí zo zadržaných, ktorí sa rozhodli spolupracovať, sú ako tekutý dusík v teplej vode, ktorý vytvára explóziu. Aj kauza Gorila je jedna z najcitlivejších káuz, aká tu na Slovensku bola. Ak sa informácie z bytu na Vazovovej ulici potvrdia, príde si NAKA ešte pre veľa ľudí. Môže sa to týkať osôb nielen z politického prostredia, ale aj iných. Nevylučujem, že budú vypočúvané i osoby, ktoré v minulosti pracovali v tých bezpečnostných zložkách, ktoré mali kompetenčne blízko k vyšetrovaniu kauzy Gorila.

Obvinený je z prania špinavých peňazí, malo by  ísť ešte o kauzu Gorila, je tu predsa len spomínaný odstup času, ako to vnímate?

Obvinenie ešte nič neznamená, ale vnímam to tak, že aj keď prešlo už dlhšie obdobie, opakujem, že všetky medializované informácie z tejto kauzy za posledné roky, boli také závažné a spoločensky nebezpečné, že pochybujem, že to bude uzatvorené bez následkov pre niektoré osoby práve teraz, keď začalo svietiť slnko na dvore spravodlivosti. V tejto „kauze Gorila“ hrá príliš veľa amatérskych hercov, ktorí určite nespávajú spokojne a preto treba dať priestor všetkým, ktorí sa v tomto scenári ocitli, aby sa v rámci spolupráce a objasnenia pred vyšetrovacími orgánmi prejavili a zbavili sme sa tejto železnej gule na nohe našej zdevastovanej krajiny. Verím, že v zmysle zákonov tohto štátu budú postupovať aj orgány činné v trestnom konaní. 

V Gorile figurovali aj nedávno zadržaní exfunkcionár SIS Arpáš, ktorý mal podľa spisu predať nahrávky Gorily Pente a aj advokát, kedysi siskár František Polák. Vidíte tu prepojenie?  

Či vidím prepojenie, nie je dôležité. Informácie, že sa s nahrávkou obchodovalo obleteli médiami obrazne celý svet, to nie je žiadna tajnosť a nič nové. Kto mohol mať prístup v minulosti k tejto nahrávke z hľadiska kompetencie štátnej inštitúcie, ako je SIS a jednotlivých pozícií v jej štruktúre, nie je problém zistiť. Myslím si, že keď sa toto dlho očakávané koleso roztočilo, tak budú mať do toho čo povedať aj bývalí riaditelia a nebude s najväčšou pravdepodobnosťou na nich zabudnuté. Je tu príliš veľa problémov a tie obyčajne generujú otázky, ktoré nesmú zostať nezodpovedané.

Výraznou postavou Gorily bol aj exminister hospodárstva Malchárek, ktorý viedol dlhé rozhovory s finančníkom Haščákom. Myslíte, že sa začal báť? A oprávnene?  

Dale Carnegie kedysi povedal, že môžete poraziť takmer každý strach, ak sa tak rozhodnete vo svojej mysli. Pochybujem, že z tých, ktorí by mali čo i len trošku dočinenia s touto kauzou, nemajú strach. Aj veľké slony umierajú na drobné zápaly rán. Podvedomie je veľmi silné a strach generuje vážne poruchy zdravia. Vyprofilovať sa na profesionála a vedieť sa vyrovnať s ťažobou, ktorú nosíte v mysli, dokážu len silné osobnosti a profesionáli, ktorí pracujú s krytím v záujme štátu a sú na to pripravovaní najlepšími profesormi a kapacitami, akých u nás ani moc nemáme. Všetko je otázka tvrdého tréningu a pochybujem, že niektorý z nich takým niečím prešiel. Je to ako chrániť významného ústavného činiteľa, významnú osobu, ako je pápež, v prípade útoku byť okamžité rozhodnutý urobiť zo seba štít pred strelami útočníka  a zároveň byť rozhodnutý ho i zneškodniť. To chce tvrdú prax a s tým sa nenarodíte.

Tak sa zdá, že zákon akoby začal platiť pre všetkých. Koľko ľudí musí mať teraz podľa vás obavy?  

Načase. Myslím, že nie je ich málo. Ale každý kto sa rozhodol prejsť na druhú stranu zákona  musí niesť následky. Život je svet rozhodnutí a každý obyčajne trpí následkami svojich činov. Tak to už chodí. Tlieskam polícii a všetkým tým pracovníkom Prezídia Policajného zboru, ktorí si vykonávajú prácu zodpovedne, neboja sa, konajú tímovo, vedú vypočúvania zmysluplne a predkladajú materiály pre prokurátorov a sudcov na vysokej odbornej úrovni. Títo ľudia si zaslúžia uznanie a ak to dotiahnu do úspešného konca, tak si zaslúžia ocenenie na najvyššej úrovni.

Ako to zmení fungovanie spoločnosti, keď ľudia vidia,  že ani “mocní” nie sú chránení? 

Vždy príde čas, keď sa národ zamyslí, či mu niekto dáva, alebo mu berie. Je to len otázka času kedy. Ak majú ľudia vieru v spravodlivo fungujúci štát, začne spoločnosť dýchať na obidve pľúca a to je úžasná vec. Viete, každá politická strana alebo jednotlivec v nej, ako aj každý funkcionár v štátnej inštitúcii má svoju Alchýmiu a svoj koniec. Ak si policajní funkcionári založili zločineckú skupinu a prešli na druhú stranu, a to je podľa Špecializovaného trestného súdu jeden z hlavných dôvodov, prečo poslal do väzby bývalé špičky polície, tak to zásadne mení fungovanie spoločnosti. Dôvera v políciu tak utrpela ťažkú ranu a toto je treba napraviť. Témy v politike sa zúžili na pojmy kradneš-nekradneš, a to už bola ťažká strata viery občanov v nejakú spravodlivosť.

- Reklama -