AKTUALIZOVANÉ Kauza úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova: na ŠTS má záverečnú reč Zsuzsová

0
Eskorta privádza Alenu Zsuzsovú, obžalovanú v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, do budovy Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici pokračuje v utorok hlavné pojednávanie v kauze úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. So svojou záverečnou rečou má vystúpiť obžalovaná Alena Zsuzsová.

Obžalovaná Alena Zsuzsvá a obhajca Štefan Neszméry v pojednávacej miestnosti Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Utorkové pojednávanie začalo záverečnou rečou obžalovaného Romana Ostružlíka, nasledovať majú záverečné reči zvyšných obžalovaných. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v pondelok (30.11.) navrhol obžalovaným 25-ročné tresty odňatia slobody v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Obžaloba okrem Romana Ostružlíka, ktorý mal byť objednávateľom vraždy, viní aj sprostredkovateľku Alenu Zsuzsová a Vladimíra Mosnára. V prípade Vladimíra Mosnára má ísť o súhrnný trest, keďže je už odsúdený za inú násilnú trestnú činnosť.

Zsuzsová odmieta vinu

Zsuzsová odmieta vinu a tvrdí, že jej obžaloba sa nezakladá na pravde. V úvode svojej záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici povedala, že jej obvinenie je založené na zavádzajúcej výpovedi svedka Zoltána Andruskóa, odsúdeného v kauze úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka.

Obžalovaná Alena Zsuzsová vo svojej záverečnej reči spochybňuje výpoveď svedka Zoltána Andruskóa a tvrdí, že “vraždu Lászlóa Basternáka si nikdy neobjednala”. Odmieta aj motív vraždy, ktorým má byť politická rivalita a pripomína, že Basternáka pred jeho domom zavraždili mesiac po parlamentných voľbách v roku 2010. Podľa Zsuzsovej je svedectvo Andruskóa plné protichodných výpovedí a klamstiev.

Objednávateľom vraždy Basternáka z roku 2010 má byť obžalovaný Roman Ostružlík, objednávku mala ďalej sprostredkovať Alena Zsuzsová, ktorá je okrem toho obvinená aj z príprav vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka ŠTS Alenu Zsuzsivú oslobodil, vo veci bude ešte rozhodovať Najvyšší súd SR.

- Reklama -