Trumpov poradca pre koronavírus Atlas odstúpil

0
Na archívnej snímke z 23. septembra 2020 poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre koronavírus Scott Atlas sa usmieva počas tlačovej konferencie v Bielom dome vo Washingtone. Atlas rezignoval na svoju funkciu, informovala televízna stanica Fox News. Foto: TASR/AP

Scott Atlas, poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre koronavírus, ktorý spochybňoval protipandemické opatrenia, odstúpil zo svojho postu. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Neurorádiológ zo Stanfordskej univerzity, ktorý nemal pracovné skúsenosti v oblasti verejného zdravia alebo infekčných chorôb, rezignoval pred ukončením svojho dočasného pôsobenia v Bielom dome. Atlas správu potvrdil v pondelok večer na Twitteri.

Atlas do funkcie v Bielom dome nastúpil v lete tohto roka. Počas svojho pôsobenia mal spory s poprednými americkými expertmi vrátane hlavného epidemiológa Anthonyho Fauciho a koordinátorky pracovnej skupiny Bieleho domu pre koronavírus Deborah Birxovej, píše AP.

Atlas nesúhlasil s dôraznejšími krokmi v boji s pandémiou ochorenia COVID-19, ktorá zabila viac ako 267 000 Američanov. Nesúhlasil napríklad s preventívnymi opatreniami ako sú nosenie rúšok či dodržiavanie fyzického odstupu.

Atlas bol prijatý ako “zvláštny zamestnanec vlády”, pričom jeho pôsobenie bolo obmedzené na 130-dňové obdobie, ktoré končí tento týždeň.

- Reklama -