Kyselica plánuje predložiť zmeny: mestské polície by mohli využívať objektívnu zodpovednosť

0
Lukáš Kyselica (OĽaNO). Foto: TASR

Mestské a obecné polície by mohli využívať inštitút objektívnej zodpovednosti, a to v prípadoch tzv. statickej dopravy. Návrh novely zákona o cestnej premávke, ktorý by to umožnil, plánuje poslanec Národnej rady SR Lukáš Kyselica (OĽANO) predložiť do parlamentu už začiatkom budúceho roka.

Policajti by mohli objektívnu zodpovednosť využívať napríklad pri porušeniach ustanovení o zákaze zastavenia a státia. „Do praxe to prinesie enormné zrýchlenie a zefektívnenie práce na úseku prejednávania týchto porušení zákona a tiež enormné zvýšenie množstva prejednaných porušení zákona,” myslí si Kyselica.

V prípade prijatia novely bude podľa poslanca potrebné “za nemalé náklady” mestským a obecným políciám sprístupniť Centrálnu evidenciu správnych deliktov a priestupkov (CESDaP). „Ale to je skôr technická stránka veci,” poznamenal. Legislatívne prekážky nepredpokladá.

Deklaroval, že v súčinnosti so všetkými kompetentnými orgánmi sa budú snažiť, aby mali miestne polície na vymáhanie pokút prostredníctvom objektívnej zodpovednosti aj dostatočné technické a administratívne vybavenie. „Mnohé závisí aj od finančných možností jednotlivých samospráv,” dodal.

Na prípravu legislatívneho návrhu vznikla ešte v roku 2019 aj pracovná skupina s predstaviteľmi miest a rezortu vnútra. „Bola odborným poradným orgánom pri tvorbe tohto legislatívneho zámeru a svoju úlohu splnila,” uviedol Kyselica. Poznamenal, že jej členom bol ešte ako náčelník Mestskej polície Bratislava aj Marek Gajdoš, ktorý v súčasnosti pôsobí ako jeho asistent a taktiež sa podieľa na príprave novely.

- Reklama -