Saková: Nerozumiem odmietnutiu správ prokuratúr. Dostál: Bolo to politické gesto

0
Denisa Saková (Hlas-SD) (Foto: facebook D.Sakovej)

Odmietnutie správ o činnosti Generálnej prokuratúry (GP) SR aj Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) plénom Národnej rady (NR) SR bolo politickým gestom a vyjadrením politického názoru na činnosť inštitúcií, no najmä ich vedenia. Po hlasovaní to uviedol poslanec Ondrej Dostál (SaS). Podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) si myslí, že aj samotné prednesenie správy v pléne naplno ilustruje, v akom stave je špeciálna prokuratúra. Kritizoval vystúpenie zástupcu špeciálneho prokurátora Alexandra Biróa. Exministerka vnútra a nezaradená poslankyňa Denisa Saková podotkla, že nerozumie kroku koalície. Správy podľa nej hovorili o tom, čo sa minulý rok spravilo a myslí si, že dôvera v orgány činné v trestnom konaní stúpa.

Dostál hovorí o politickom kroku koalície. “Je to vyjadrenie nedôvery voči vedeniu generálnej aj špeciálnej prokuratúry,” povedal s tým, že správa zrejme ani nemá význam v tejto situácii. Význam by podľa neho mala, keby prišlo do pléna vedenie oboch inštitúcií a vypočulo si aj názory poslancov. “V situácii, keď generálny prokurátor ešte nie je zvolený a špeciálny prokurátor je vo väzbe, ani nemalo veľký význam o tom rokovať, tomu zodpovedala aj minimálna diskusia,” doplnil.

“Správa je o tom, čo sa na Slovensku spravilo,” uviedla Saková s tým, že sa podľa nej urobilo veľa vecí aj na špeciálnej, aj na generálnej prokuratúre, ale i na polícii. Poukázala na riešenie viacerých káuz. “Myslíme si, že dôveryhodnosť v orgány činné v trestnom konaní určite narastala a bolo to prioritou aj našej vlády ju budovať,” skonštatovala. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho podľa jej slov správu generálneho prokurátora odobrili, pri správe špeciálneho prokurátora však odmietli uznesenie výboru.

- Reklama -